Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Halsti på gång efter mardrömsstart i USA – ”Jag ville komma bort från Malmö”

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
markus halsti
Bild: Str / Lehtikuva

Fotbollslandslagets mångsidige Markus Halstis matchform är inte optimal inför EM-kvalmötet mot Ungern. En knäskada sköt upp på MLS-debuten så Halsti har hunnit spela bara tre macther i år.

Då Markus Halsti spelade den sista halvtimmen mot Estland gjorde han först sin fjärde match det här året. Vid årsskiftet lämnade han Malmö och flyttade till USA och MLS-klubben D.C. United.

Före säsongen han sparkas igång i mars var olyckan framme och Halsti skadade knäet. MLS-debuten kom så sent som för tre veckor sedan.

Trots att den spelmässiga inledningen i Washington inte gick alls som den skulle var Halsti nöjd med hur han tog emot.

– Det var jättelätt att komma in i laget, killarna var vänliga och hjälpte med allt. Sedan kom skadan och jag upplevde att jag var borta från laget. Men det kändes ändå som hem då alla hjälpte mig.

Att inte få vara med då säsongen sparkas igång hör mardrömsscenariorna för en proffsidrottare.

– Såklart var det tufft, jag kom ju dit för att spela och inte för att besöka Vita huset. Nu är det som tur över, men det finns ännu ett litet steg att ta före jag är i full form.

Smällar genast från start

Då Halsti äntligen debuterade i MLS gjorde han det med en liten oro över hur kroppen skulle hålla. Och oron lättade inte direkt efter att han genast från start fick känna på den fysiska amerikanska fotbollen.

– Den första matchen var tuff! Det kan jag säga! Benen fick några smällar och jag var inte i full form. Att komma in i matchen var svårt och att få tacklingar var ju helt annorlunda än det varit i träningarna. Men knäet var okej fast jag var lite orolig.

Nu har Halsti spelat tre macther i D.C. varav fulla 90 minuter i de två senaste. Det säger sig självt att det räcker längre än så före han kommer att nå sin fulla kapacitet.

– Jag har fortfarande mycket arbete framför mig. Min senaste match före MLS-debuten var mot Olympiakos i december. Det finns ännu att göra med att komma in i laget och i ligan.

Ville känna nervositet igen

MLS är utan tvekan en helt annorlunda värld än Allsvenskan. Och även om Halsti fått ett bra mottagande i klubben så kommer han inte att få någonting gratis ute på plan.

– Fotbollen är annorlunda här. I Sverige är det otroligt taktiskt och man börjar med hur laget fungerar. I MLS är det mera individuellt, alla har ett eget jobb som man ska sköta och ingen hjälper med det.

Men just förändring hör till de stora orsakerna till att Halsti valde att resa över Atlanten.

– Det var viktigt för mig att komma bort från Malmö. Jag var sju år i Sverige och det började kännas lite för vardagligt att möta AIK och sådant. Jag ville komma tillbaka till det att man är nervös innan matchen. Jag hoppas också på att bli en bättre spelare när man tvingas utveckla de egna grejerna. Det har varit en spännande och härlig tid.

Också den amerikanska idrottskulturen skiljer sig stort från vad Halsti är van med, och att fotbollen vuxit enormt i USA är något som man i Europa kanske inte är fullt medvetna om.

– Amerikanerna är sjukt stora fans. Det spelar ingen roll att är det ishockey eller baseball eller fotboll. De älskar att vara där och stöda sitt lag och sin stad. Vi har tyvärr den lägsta publiksiffran i MLS men vi har ändå ett snitt på omkring 15 000, och det är ju helt okej! MLS är inte den största ligan här men den är ändå stor. Jag tror att folk inte insett det.

I fjol var D.C. United grundseriens bästa lag i MLS men slogs ut i den första omgången i slutspelen. Också i år har United ett starkt lag och toppar för tillfället hela ligan.