Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Båtvarv söker anställda på Popup i Helsingfors

Från 2015
Nautors nya 115 fots segelbåt
Bildtext Nautors nya 115 fots segelbåt.
Bild: YLE/Patrik Enlund

Båtvarven Nautor och Baltic Yachts deltar i Popup i Helsingfors. Knappast säljer vi segelbåtar men man kan ju få nya anställda till varvet, säger man på Nautor.

På Nautor och Baltic Yachts är det full rulle. Nautor har 250 anställda, Baltic Ychats 230. Snart är det dags för sjösättningar. Det är bråda tider men trots det väljer varven att även delta i Popup i Helsingfors.

- Att visa upp Österbotten utan båtindustri är otänkbart, förklarar Nautors personaldirektör Kjell Fellman.

Kjell Fellman och Marcus Jungell
Bildtext Kjell Fellman och Marcus Jungell
Bild: YLE/Patrik Enlund

Varven kom överens om att ställa ut i en gemensam monter. Någon lyxig segelbåt för miljoner på Senatstorget har de inte med sig, men nog modeller, planscher, regatta-, seglingsbilder och liknande.

På plats är förstås också varvsrepresentanter.

- Vi vill knyta kontakter med människor som kan tänka sig flytta till Österbotten och hitta en karriär i båtbranschen, säger Fellman. Det finns behov av anställda med specialkunskap.

Intressebevakning

Även om varven inte är ute efter att sälja båtar ser man Popup som intressebevakning. Och det handlar inte bara om varven utan mycket annat.

- Det är viktigt att träffa samarbetspartners, beslutsfattare och politiker, säger Fellman.

Och då handlar det om frågor viktiga för Österbotten som kommunikationer och infrastruktur. Ta till exempel planering och ritning av båtar. Nautor har sex anställda i England för bara den uppgiften.

- Snabba förbindelser, överföring av ritningar och videokonferenser måste fungera bra, säger försäljningsdirektör Marcus Jungell.

Även flygplatsen är viktig. Kunder kommer på regelbundna besök och anställda reser ut i världen på försäljnings- och serviceuppdrag.

Mörka moln

Nämner man båtskatt och exportstöd blir både Fellman och Jungell bekymrade. Regeringen planerar införa båtskatt och dra in exportstödet.

Tarantella, Nautors förstfödda från 1967 putsas upp
Bildtext Den första Swan båten
Bild: YLE/Patrik Enlund

- Det slår mot båtindustrin som bara i Jakobstadsregionen har cirka 1600 anställda, säger Jungell.

Utländska ägare till en segelbåt från Nautor och Baltic Yacht påverkas ju inte, men det hindrar inte storvarven från att se de negativa effekterna på de mindre båttillverkarna i landskapet.

- Exportstöd hjälper mindre företag att delta i bland annat mässresor, och nu ska det dras in, säger Jungell.

Flushdäckad segelbåt på 115 fot
Bild: YLE/Patrik Enlund

Båtskatten å andra sidan påverkar båtindustrin indirekt genom att det inverkar negativt på kundernas båtköp.

Medvind

Bortsett från regeringens planer är stämningen ändå god på Österbottens två stora båtvarv. Baltic Yachts har genom samarbete med Optima lyckats få mera arbetskraft genom skräddarsydd utbildning.
Orderboken går långt in i framtiden.

På Nautor sjösätter man snart den första Swanbåten på 115 fot. På bara ritningarna sålde varvet fyra stycken. Två är nu i produktion. I hallen hittas också två båtar. En på 60 fot och en på 95 fot.

En raritet är en Tarantella byggd år 1967. Det var Nautors första båtbygge och hon köptes in av varvet för några år sedan och är inne för att putsas upp.

I höst ordnar Nautor en jubileumsregatta i Åbo och 2016 firar varvet 50 års jubileum.

Båtindustri från Österbotten på Pop up i Helsingfors

4:13