Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rädda Barnen slängs ut från Pakistan

Från 2015
Baby sover
Bild: Divyakant Solanki / EPA

Pakistan slänger ut biståndsorganisationen Rädda Barnen med motiveringen att den internationella organisationen har motarbetat Pakistan. USAs räd mot al-Qaidas ledare Osama bin Laden kan ligga bakom beslutet.

På torsdagen satte polis ett lås på Rädda Barnens kontor i huvudstaden Islamabad och en lapp där det stod att kontoret var förseglat.

Utländsk personal måste lämna landet inom femton dagar och kopior av inrikesministeriets beslut har sänts till alla provinser och myndigheter som har samarbetat med organisationen.

Rädda Barnen protesterar och kräver förklaring

Rädda Barnen protesterar mot beslutet och klagar över att man inte informerades innan kontoret plötsligt stängdes.

Enligt organisationen finns det inga utlänningar bland de 1 200 anställda i Pakistan.

- Vi motsätter oss kraftigt dessa åtgärder och vi kommer att uttrycka vår oro på högsta nivå, sägs det i ett uttalande från Rädda Barnens högkvarter i delstaten Connecticut i USA.

Rädda Barnen har verksamhet för utsatta barn i 120 länder världen över och organisationen har arbetat i Pakistan i 35 år.

- Rädda Barnens utbildnings- och hälsovårdsprogram i Pakistan omfattade i fjol fyra miljoner barn och deras familjer i nära samarbete med myndigheter över hela landet, sägs det i uttalandet.

Räden mot Osama bin Laden ligger bakom

Det är andra gången på tre år som myndigheterna vidtar åtgärder mot Rädda Barnen i Pakistan.

År 2012 kallades landschefen in för att vittna inför en utredning om USAs räd mot al-Qaidas ledare Osama bin Laden i Abottabad år 2011.

Pakistanska myndigheter misstänkte Rädda Barnen för samröre med den amerikanska spionorganisationen CIA, något som man konsekvent har förnekat.

Efter vittnesmålet förnyades inte uppehållsvisum för organisationens utländska personal.

Pakistan anklagade Rädda Barnen för att ha samarbetat med läkaren Shakil Afridi som CIA anlitade i Abbottabad för att spionera på Osama bin Laden inför räden.

Rädda Barnen medgav att Afridi hade deltagit i en del utbildningskurser, men förnekade all övrig inblandning.

Afridi dömdes till 33 års fängelse för förräderi, men straffet har därefter avkortats med tio år.

Diskussion om artikeln