Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Jorden runt på 30 minuter

Från 2015
Programmet är inte längre tillgängligt

Brittisk tatuering, elbilar på Island, italiensk trädgårdsarkitektur och yrkesval i Chile, allt detta och lite till i senaste avsnittet av Mitt nya land.

Vi börjar i London med Kim. Under rubriken ”korrespondentens val” väljer Kim att förverkliga en dröm som han närt en tid. Väl medveten om att hans mamma kommer att bli upprörd, låter Kim tatuera en brittisk gentleman på benet.

Resan fortsätter mot Island. Christoffer bekantar sig med den växande elbilstrenden. Tack vare den billiga energin på Island har eldrivna fordon blivit ett reellt alternativ till bilar som drivs med fossila bränslen. Christoffer möter elbilsentusiasten Gísli Gíslason, som hoppas att Reykjavik kan bli världens första stad där bensindrivna fordon förbjuds.

I Italien tävlar ruiner och monument med den vilda trafiken om invånarnas uppmärksamhet. Då Freja får nog av trafiken söker hon lugnet i stadens parker. Sonia Santella är trädgårdsarkitekt och guidar Freja genom den romerska trädgården.

Vår korrespondent Ingrid på Guldkusten i Australien besöker en morgonshow i en radiostudio. Spida Evritt, en av programledarna, är fotbollsstjärnan som sadlat om. Numera underhåller han Guldkustborna med radioprat.

Till sist tar vi oss till Santiago i Chile. Katarina träffar en kvinna som gått sin egen väg vad gäller yrkesval. Läkare, ingenjör och ekonom är bra yrken men om du väljer en kreativ bana så protesterar den chilenska familjen, berättar Andrea Frascaroli, makeupartist.

Mitt nya land sänds varje lördag kl 19 på Yle Fem, och kan givetvis ses på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan