Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Färre mers-smittade i Sydkorea

Från 2015
Uppdaterad 12.06.2015 19:00.
Sjukhuspersonal iförda andningsskydd i Sydkoreas huvudstad Seoul den 2 juni 2015.

Antalet mers-smittade minskar i Sydkorea, vilket kan innebära att det värsta skedet i epidemin är över.

På fredagen bekräftades 4 nya fall. Dygnet innan hade man påträffat 14 nya smittade och 13 nya fall bekräftades i onsdags.

Totalt har man bekräftat 126 patienter som har smittats av den dödliga virussjukdomen som det inte går att bota.

Av de smittade har 11 mers-patienter avlidit.

På fredagen avled en 72 år gammal kvinna som hade smittats på samma sjukhus i Seoul där man i maj tog in den första personen som hade smittats av mers på en utlandsresa.

Den 68-årige mannen besökte flera hälsocentraler i den sydkoreanska huvudstaden och hann smitta flera personer innan han togs in för vård.

133 patienter och vårdare i karantän

Hälsovårdsmyndigheter har nu satt två sjukhus i karantän och 133 patienter, läkare och sjukvårdare är instängda i de två sjukhusen i minst elva dagar.

- Inga patienter tillåts gå ut från sina rum. Sjukvårdare i skyddsdräkter ger dem mat och ingen utomstående kan nå dem, säger en tjänsteman som vill förbli anonym.

Mers (Middle East Respiratory Syndrome) orsakas av ett coronavirus och den kraftiga smittsamma lunginflammation är ofta dödlig, särskilt för äldre personer med svag hälsa.

Den pågående epidemin i Sydkorea är den första egentliga epidemin sedan man först påträffade viruset år 2012 i Saudiarabien och Jordanien.