Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Prinsparet bjuder in till ett öppet bröllop

Uppdaterad 12.06.2015 12:31.
Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist firar Sveriges nationaldag på Skansen 2015.
Bildtext Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist firade Sveriges nationaldag på Skansen förra veckan.

Den kungliga festyran i Sverige kulminerar på lördag när prins Carl Philip och Sofia Hellqvist vigs i Slottskyrkan i Stockholm. Svenska Yles Nordenkorrespondent säger att brudparet denna gång i stor utsträckning låter allmänheten ta del av festligheterna.

- Det här bröllopet blir ganska öppet, till exempel hela bröllopsmiddagen kommer att direktsändas. Så skedde inte för två år sedan när prinsessan Madeleine gifte sig. Då var bröllopet mer privat till sin karaktär vad gäller festligheterna på kvällen, säger Svenska Yles Ingemo Lindroos som befinner sig på plats i Stockholm.

Ingemo Lindroos är redaktör på Svenska Yle
Bildtext Svenska Yles korrespondent Ingemo Lindroos.

Prins Carl Philip är sista syskonet Bernadotte att säga ja vid altaret. Han är tredje i tronföljden, så lördagens bröllop blir ett medelstort arrangemang för kungliga sammanhang.

- Det är inte lika stora arrangemang som när kronprinsessan gifte sig 2010. Då varade festen i hela fyra dagar, säger Lindroos.

Kritik mot journalistiken

Inför bröllopet har både SVT och TV4 fått möjligheten att intervjua prinsparet om deras känslor inför bröllopet och framtiden tillsammans. TV4 sände sin intervju i två delar men kritiken lät inte vänta på sig.

- Det är ovanligt att man får längre intervjuer med prinsparet. TV4 fick ganska mycket intervjutid men har beskyllts för att ha använt den fel. Det heter att man strök alldeles för mycket medhårs och inte vågade ställa en enda svår fråga, säger Lindroos.

I till exempel Dagens Nyheter kallar krönikören Johan Croneman intervjun plågsam. Han anklagar TV4 för icke-journalistik med klyschor i världsklass. Croneman frågar sig om det över huvud taget finns en svensk journalist som inte börjar knäböja så fort hon eller han närmar sig Slottsbacken.

Vilka frågor som får ställas under intervjuer med medlemmar ur kungahuset är ofta väldigt reglerat från hovets sida, enligt Lindroos.

- Kritikstormen handlar om att man egentligen inte får veta något som är intressant eller något som skulle göra prinsparet mer mänskligt. Ofta skrapar man bara på ytan i de här intervjuerna.

Folkfest i sommarvärmen

Med bara timmar kvar tills kyrkklockorna slår är det full fart hos både hovet och tv-husen med de sista förberedelserna inför lördagens direktsändning.

Röda mattan har rullats ut inför bröllopet mellan prins Carl Philip och Sofia Hellqvist
Bildtext Röda mattan har rullats ut framför slottet i Stockholm.

- Hovstallet har i flera veckor hållit på och övat längs kortegevägen som går runt kvarteren kring slottet. Bland annat har hästarna fått öva inför möjliga situationer med folkmassor.

Turistsäsongen har precis kommit i gång på allvar. Lindroos säger att massor av folk redan nu rör sig ute på Stockholms gator, och speciellt i Gamla Stan.

- Eftersom själva vigseln är först klockan 17.30 finländsk tid så kommer det vara mycket folk ute och vinka i sommarnatten. Dessutom väntas det bli riktigt varmt och härligt väder.