Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ett annorlunda flyktinghotell i Österrike

Från 2015
Uppdaterad 16.06.2015 17:43.
Hotel Magdas

Asylsökande och flyktingar har i de flesta europeiska länder stora svårigheter att hitta ett jobb. I Österrike har man startat ett unikt projekt för att hjälpa upp situationen. I centrum av Wien finns nu ett hotell där personalen till största delen består av flyktingar.

Hotellfrukosten är över och det är dags att sköta disken. Det är i dag Rasuli Ahmadzia som tar hand om koppar och kastruller. Afghanen Ahmadzia, uppvuxen i Iran, har jobbat i köket sedan början av maj.

Till hotell magdas kom han ändå redan i oktober ifjol, för att hjälpa till med renoveringsarbetet vid hotellet. I dag är han en av tjugo flyktingar som jobbar på magdas.

– Jag trivs mycket bra med jobbet. Jag kommer bra överens med mina arbetskamrater och chefer, så jag har inget att klaga över.

Rasuli Ahmadzia i köket.
Bildtext Rasuli Ahmadzia i köket.

Problem på arbetsmarknaden

Ahmadzia har varit på flykt från Iran sedan år 2001 och han har haft diverse ströjobb i flera olika länder, men i Österrike har det varit svårt att hitta ett jobb.

– Innan jag fick jobbet här var jag arbetslös i två år. Jag gick på en kurs i tyska men kunde ändå inte hitta något efter det. Det hänger säkert ihop med att det är så många som söker jobb i Österrike. Nu har jag i alla fall ett arbetskontrakt till 2019.

Och det är just personer som Rasuli Ahmadzia som den katolska välgörenhetsorganisationen Caritas är ute för att hjälpa.

I Österrike, liksom i många andra europeiska länder, har flyktingar som han svårt att hitta ett jobb. De är inte så attraktiva på arbetsmarknaden eftersom många av dem har suttit sysslolösa i åratal i väntan på ett arbetstillstånd.

I många fall slutar asylförfarandet också i en situation där personen visserligen för stunden får stanna i landet, men där en utvisning i vilket fall som helst kan bli aktuell. För många arbetsgivare är det en omöjlig situation.

Hotel Magdas

Inkörsport till arbetslivet

– Vi ger de anställda en möjlighet att finna sig till rätta i Österrike. Vissa här har väntat på sina arbetstillstånd i över tio år och för många är det här den första riktiga arbetsplatsen, säger hotellchefen Sebastian de Vos.

– Det som de anställda lär sig här kan de utnyttja senare i arbetslivet. Det är klart att jag som hotellchef gärna håller kvar de personer som vi har utbildat och tagit in i vårt team, men om någon hittar ett annat jobb så är det bara bra. Det är ju det som hela det här projektet handlar om, fortsätter de Vos.

Men det är inte bara flyktingar som Caritas i Wien försöker hjälpa. Inom konceptet magdas finns också bland annat restauranger och storkök där man anställer människor som annars har svårt att hitta ett jobb.

Måste hämta in pengar

Hotellchefen tar mig på en liten tur runt i hotellet. Huset var tidigare ett åldringshem och under de senaste åren ett natthärbärge för bostadslösa.

Förutom arkitekturen och en klassisk betongfasad från 1960-talet är det inte värst mycket som påminner om husets tidigare historia.

Sebastian de Vos har själv varit med om att gestalta det inre av huset till ett trendriktigt designhotell där man i detaljerna kan se tillbaka i husets historia; en rustik transporthiss, uppiffade sjukhusmöbler, virkade lampskärmar.

Hotellet öppnade i februari och hittills har man haft gott om gäster. Under fem år ska man nu pröva på om hotellverksamheten lönar sig.

– Mitt mål är förstås att vi kan etablera oss. Om fem år måste vi göra en ekonomisk utvärdering och om vi då går på plus kommer vi förstås att fortsätta.

Hotel Magdas

Det lilla extra

I Wien är konkurrensen om de övernattande gästerna synnerligen hård, men hotellchefen är övertygad om att man kan erbjuda något som andra inte kan.

– Alla våra anställda bär på en speciell historia och varje historia sätter sin prägel på hotellet. Helt konkret kan vi utnyttja de anställdas språkkunskaper och i restaurangen serverar vi maträtter från världens olika hörn.

– Till konceptet hör också att den vinst vi i något skede förhoppningsvis gör kan användas för välgörande ändamål och socialt arbete på annat håll, säger de Vos.

Rasuli Ahmadzia ser förstås gärna att hans nya jobb finns kvar också efter fem års prövotid.

– Jag hoppas att jag kan jobba här fram tills pensionen, säger Ahmadzia.