Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Helgens kungliga bröllop i ett nötskal

Uppdaterad 13.06.2015 08:36.
Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist
Bildtext Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist gifter sig på lördagen.

Vem är inbjuden, vilka tv-tider gäller och vem står för underhållningen. Radio X3M ger dig en genomgång av helgens kungliga bröllop.

På lördag är det kungligt bröllop i Sverige då prins Carl Philip gifter sig med Sofia Hellqvist. Det tredje kungliga bröllopet på fem år i vårt västra grannland men ändå har inte festyran mattats av. Veckoslutskommittén ger dig en komplett genomgång av festligheten ifall du, precis som många andra, drabbats av kunglig bröllopsfeber.

När och var?

Förra sommaren förlovade sig Carl Philip och Sofia och genast bestämde de sig för ett datum. Den 13 juni 2015 i Slottskyrkan i Stockholm. Slottskyrkan är församlingskyrka för Hovförsamlingen och används av Kungafamiljen vid kyrkliga ceremonier. Prinsessan Madeleine och Christopher O’Neill gifte sig också där 2013. Men inte Victoria och Daniel Westling som valde Storkyrkan precis som kungen och Silvia i mitten på 1970-talet.

Vigseln börjar klockan 17.30 finsk tid och pågår i ca 45 minuter. Efter vigseln åker brudparet i en kortege genom Stockholm. När de visat upp sig för det svenska folket är det dags för bröllopsfest på slottet för en del av gästerna.

Vem är Sofia Hellqvist?

Sofia är född i Danmark och uppvuxen i Dalarna. Som 20-åring blev hon utsedd till Fröken Älvdalen i Slitz och framröstades till Miss Slitz 2004. Året efter medverkade hon i dokusåpan Paradise Hotel. Efter det lämnade hon glamourvärlden bakom sig och flyttade till New York och startade en yogastudio. 2010 nåddes vi av nyheten att hon inlett ett förhållande med Carl Philip och gjorde sitt första officiella framträdande tillsammans med prinsen på kronprinsessan Victorias födelsedag på Öland förra sommaren. Efter vigseln blir Sofia prinsessa och förväntas representera Sverige i officiella sammanhang.

Vem är inbjuden?

Till själva vigseln har brudparet bjudit in cirka 550 gäster men till middagen senare på kvällen är ungefär 370 gäster välkomna. Bland gästerna hittar vi förstås kungligheter, politiker och vänner. En del journalister är också inbjudna från de största medierna i Sverige men inga kändisar hittas på förteckningen över de inbjudna.

Klädkod?

Klädkoden för vigseln är militär eller civil högtidsdräkt och aftontoilette vilket betyder en fotsid balklänning för kvinnorna och frack eller uniform för männen. Ifall du som gäst vill bära en tiara är du mycket välkommen. More is more på kungabröllop.

Brudparets bling?

Rykten gör gällande att prins Carl Philip hjälpt till att formge vigselringen. Kungliga bröllopsklänningar är något av en statshemlighet och avslöjas först då bruden gör entré i kyrkan.

Underhållning?

Världsdj:n Avicii står för underhållningen på bröllopsfesten senare på kvällen. Både Carl Philip och kungen är stora fans av svensk housemusik och både Avicii och Swedish House Mafia hör till favoriterna. Svenska duon Icona Pop har också fått äran att uppträda på kvällsfesten och en Elvis-imitatör står för tonerna då brudparet ska dansa brudvalsen.

I Slottskyrkan skall bland andra Salem Al Fakir och indieartisten David Pagmar uppträda. Den senare med en svensk verison av Rihannas Umbrella som heter Paraply.

TV-tider?

Vill du följa med bröllopet så hårdbevakar YLE festligheten på två kanaler. Vigseln kan ses på Yle TV1 med start kl 17.05 och fram till 18.45. Yle Fem sänder mellan 15.30 och 17.55 och 20.50 fram till 01.00
På SVT World anges följande hålltider: ca kl 15.00: Välkommen till Prinsbröllopet, kl 16.30: Vigsel, Slottskyrkan, ca 17.30: Kortegen, kl ca 19.30: Middag i Vita Havet, kl ca 22.30: Bröllopstårtan. Sändningen pågår fram till kl 01.00

TV-tiderna är ändrade kl 12.49