Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sandvik stänger fabrik i Åbo - flera hundra utan jobb

Från 2015
Uppdaterad 12.06.2015 14:38.
Infarten till Sandvik i Åbo.
Bild: Yle

Verkstadskoncernen Sandvik stänger sin fabrik i Åbo. Verksamheten avslutas nästa år.

460 anställda påverkas då Sandvik stänger fabriken. Troligen stängs fabriken under den andra kvartalsperioden nästa år. Delar av produktutvecklingen och planeringen fortsätter i Åbo till utgången av 2018.

Tillverkning av samtliga produkter kommer fortsätta och produktionen flyttas till andra anläggningar i Finland, Kina och USA. Den omorganisation som blir resultatet av detta beslut kommer att på olika sätt påverka samtliga 460 anställda vid angläggningen i Åbo.

Dock har ca 120 personer exkluderats från de fackliga förhandlingarna, dessa jobb är kopplade till ramtillverkning, outsourcing eller andra gruv- samt koncernfunktioner som inte ingår i produktionen i Åbo.

Således kommer 340 medarbetare av de nuvarande 460 vid Åbofabriken påverkas av stängningen. Av dessa 340 kommer 140 personer erbjudas omplacering, meddelar Sandvik.

Trots tidigare indikeringar kommer enheten i Tammerfors inte att påverkas av personalminskningar.

Den huvudsakliga verksamheten som Sandvik bedriver i Åbo är bearbetning, montering, svetsning, målning och testning av underjordslastare och truckar. Den huvudsakliga verksamheten hos Sandvik i Tammerfors är bearbetning, montering, målning och testning av ovanjords- och underjordsborriggar.