Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bröderna Von Hertzen siktar på utlandet

Från 2015
Bildtext Von Hertzen Brothers är populära också på de utländska scenerna.
Bild: Tomi Mikola

Det som började som en liten familjeploj år 2000 har nu utvecklats så långt att de är ett av de mest efterfrågade finländska banden till utländska festivaler i sommar. Och fart har de tagit via Kanada där den senaste skivan är inspelad.

På Vegatoppen hände det i övrigt inte så mycket förutom att Ledin kom in på en 5:te plats med sin sommarlåt " Livs levande" och det betyder att ESC-överraskaren Guy Sebastian föll ut från listan.

Musiken i blodet

Om du har haft möjlighet att se Von Hertzen Brothers på scenen så vet du vad som menas med rubriken. Det är en ortrolig intensitet de lyckas skapa under sina konserter och bäst är de på stora utomhusscener. Och det har också arrangörerna märkt för de är bokade för nästan alla sådana i Finland i sommar. Provinssirock, Ruisrock, Ilosaarirock, bara för att nu nämna några men starten blir nu på söndag i England på Download festivalen där också Kiss, Slash, Billy Idol och Mötley Crüe uppträder.

Medlemmarna i gruppen var alla kända i olika finländska grupper under 90-talet då Kie von Hertzen spelade med Don Huonot, Mikko von Hertzen i Egotrippi och Lemonator och basisten Jonne von Hertzen i Cosmos Tango och Jonna Tervomaas band. Och de har så att säga musiken i blodet för pappa Hasse var på 60-talet medlem i bandet The Roosters och farbror Lasse har också spelat med i Cumulus.

Målmedvetet arbete

Deras andra album, Approach, fick en "Emma" för Årets bästa rockalbum och speciellt varmt mottagande har de fått i Storbritannien där de har turnerat flitigt under de senaste åren. Då det i fjol blev dags att starta inspelningarna av den sjätte skivan så beslöt de sig för att jobba med den kända producenten GGGarth (Garth Richardson) i Kanada. Det skotska hårdrockbandet Biffy Clyro har honom att tacka för sitt genombrott. I mars var den färdig och enligt de flesta kritiker borde det finnas alla möjligheter för gruppen att slå igenom också internationellt.

Om det blir med albumet New day rising eller om de ännu får jobba vidare återstår att se. Liksom så många andra grupper är det ofta fråga om hur mycket de är beredda att slipa bort av sina egna personliga musikaliska särdrag och på sociala medier är det många som nu befarar att de går i samma fotspår som Foo Fighters. I takt med med att populariteten steg blev de mera utslätade.

Mer om ämnet på Yle Arenan