Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rekordmånga vill gå på Utøyas sommarläger

Från 2015
Uppdaterad 12.06.2015 12:10.
Utöya i Norge
Bildtext Rosor i vattnet utanför Utøya den 26 juli 2011.
Bild: EPA/JOERG CARSTENSEN

Över 400 personer har redan nu förhandsanmält sig till det sommarläger som det norska Arbeiderpartiets ungdomsförbund ordnar på Utøya i augusti. Lägret anordnas för första gången sedan Anders Behring Breiviks terrordåd år 2011.

Aldrig förr har så många människor varit förhandsanmälda till ungdomsförbundets sommarläger på Utøya som i år och det tyder på deltagarrekord.

När lägret väl hålls 7-9 augusti kan det bli uppemot 1 000 personer som är med, säger en av AUF:s ledare, Andreas Brandt, till NRK.

- Det är väldigt fint att se att så många vill vara med och återta Utøya, säger Brandt. Allt tyder på att det här kan bli ett värdigt och bra sommarläger som verkligen visar att AUF är tillbaka, tillägger han.

Flera nybyggen

Lägret på Utøya anordnas för första gången sedan sommaren 2011 då terroristen Anders Behring Breivik mördade 69 människor på ön, de flesta av dem ungdomar.

Enligt Brandt har det varit AUF:s målsättning ända sedan dess att visa att terror inte kan stoppa organisationen och att Breivik inte lyckades uppnå det han ville.

Gamla byggnader på Utøya har renoverats och flera nya byggnader har uppförts.

AUF har ordnat konferenser, kurser och sommarläger på Utøya ända sedan 1950-talet. Temat för årets sommarläger är internationell solidaritet.