Glasmuseum visar unik sida av Wirkkala

I samband med Tapio Wirkkalas 100 års-jubileum visar Riihimäki glasmuseum unika sidor av formgivaren.
Wirkkala (1915-1985) blev prisbelönt redan på 50-talet, men hans egentliga genombrott härrör sig från tiden på Rosenthals porslinsfabrik i Bayern i Tyskland.
Hans närmare 30 år långa samarbete med fabriken förde honom på världskartan och har i hög grad påverkat den europeiska och internationella formgivningen.
Wirkkala lekte med material
Det typiska för Tapio Wirkkala var att han djärvt blandade olika material i sin formgivning. Det blev inte bara glas, utan han formgav också kombinationer av porslin och glas, metall och porslin.
- Wirkkala lekte med material och gjorde nya upptäckter om deras egenskaper, intygar Uta Laurén som är intendent vid glasmuseet.
Det som kännetecknar Wirkkalas produktion är formspråket med enkla linjer, men färgskalan är brokig och på museet visas en rad experiment som sedermera blev Wirkkalas genombrott.
För Rosenthals fabrik gjorde han en otrolig mängd servicer, endel kolorerade av hustrun och keramikern Ruth Bryk. Men också bestick och gåvoföremål såsom ljusstakar och vaser.
Många lovande formgivare
Ännu i dag är Tapio Wirkkala en förebild för den elit av formgivare som arbetar på Rosenthalfabriken.
- Han betraktas som något av en fadersgestalt bland de internationella konstnärerna, inte bara i Finland, säger intendent Laurén.
Hon har också registrerat att vi har många lovande formgivare som är intresserade av glas. Ett stort problem är ändå att de har svårt att få anställning i Finland, då nästan alla glasbruk har lagts ned.
- Res utomlands, där finns de stora marknaderna. Man måste vara djärv och visa vad man går för. Och det gör man med sina arbeten, säger Laurén.
Utställningen på Riihimäki glasbruk öppnas i dag och pågår fram till december.