Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Granntanten har städ-dille

Från 2015
Uppdaterad 14.06.2015 17:16.
Grannen städar dygnet runt

Hej Grannakuten! Grannfrun i lägenheten ovanför mig har ett maniskt städbehov! Varje lördagsmorgon vid åtta börjar hon springa i trappan, mattor ska vädras, möbler flyttas och det är ett sjuherrans dunder och brak.

Första gångerna trodde jag att hon höll på att flytta eller renovera eller någonting sådant, men så här håller hon på varenda veckoslut.

Så vitt jag kan förstå bryter hon ju inte mot några regler, men jag som vill ha lugn och ro på veckosluten blir irriterad.

Jag försökte lite finkänsligt ta upp saken med damen, men hon var helt oförstående och sade att det måste vara någon annan som för oljud. Ändå ser jag ju att det är hon som springer i trappan.

Hur ska man kritisera någon för att vara prydlig? Det verkar ju inte riktigt friskt detta städande!

Grannmedlare Jens Gellin svarar:

Försök sätta dig i hennes situation! Du säger att det inte verkar friskt, och det kan ju faktiskt bottna i någonting hälsorelaterat. Grannen kanske har astma och därmed är tvungen att städa ofta och noga. Hon kan ju också lida av något trauma som gör att hon känner sig tvungen att städa, och då är det svårt att kräva en förändring på rak arm.

Om hon börjar först vid åttatiden är det i alla fall en någorlunda rimlig tidpunkt, och det är väl bättre att hon är regelbunden än att hon städar och för oljud varje dag lite när som helst?

Jag rekommenderar att du tar upp ämnet med henne på nytt och försöker utgå från grannens behov, inte bara från det faktum att du störs av oljudet.

Det är ju av allt att döma väldigt viktigt för henne att städa, en känslosam sak alltså. Gör det inte till en konfrontation, för då kanske hon känner sig anklagad och ljuger om att det inte är hon som för oväsen. Och efter det blir det ännu svårare att komma vidare.

Formuläret är inte längre tillgängligt.