Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Här kan du gifta dig i sommar

Från 2015
De väntar på vigsel i tingsrätten i Helsingfors
Bildtext Ett bröllopsfölje i spänd väntan på femte våningen i Helsingfors tingsrätt.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Tingsrätten i Helsingfors är en doldis när det gäller bröllop. Många vill gifta sig på magistraten som är fullbokad ända in i augusti, men i tingsrätten ryms du in.

Vill du gifta dig borgerligt i sommar? I Helsingfors är det redan fullbokat på magistraten. Följande lediga tider för vigsel och registrering av partnerskap är i augusti. Avbokas en tid fylls den snabbt upp igen.

- Det verkar som att folk hänger i tidsbeställningen, avbokade tider går åt på fem minuter, säger Anne Vikman på magistraten i Helsingfors.

Hon tipsar om att det går att gifta sig på Helsingfors tingsrätt. Ett telefonsamtal till tingsrätten visar att det finns många tider att få under sommaren.

sal för vigsel i tingsrätten i Helsingfors
Bildtext Vigselsalen i Helsingfors tingsrätt har fönster mot atriet mitt i huset.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Fredagarna är populära, liksom specialdatum som 11.11.2011. Men en vanlig vardag i juni finns det gott om tid att gifta sig på tingsrätten.

För att komma in i tingsrättens hus i Gräsviken måste du först gå igenom en metalldetektor.

- Det går att få tider hos oss fast till imorgon, fastän vi önskar att reserveringarna skulle göras i god tid. Särskilt så här på sommaren går eftermiddagstiderna åt, enstaka förmiddagstider kan finnas kvar, säger tingsnotarie Minna Heikinsalmi.

För att komma in i tingsrättens hus i Gräsviken måste du först gå igenom en metalldetektor. Vakten ber dig strängt ta av dig jackan och kassarna körs genom en genomlysningsapparat. Uppe på femte våningen är det tyst och ingen skylt visar var salen för vigslar finns.

konstverk av Katri Haahti
Bildtext Konstverket "Guld" av Katri Haahti.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Minna Heikinsalmi tar emot i skarven mellan två bröllop. Hon viger paren i ett litet rum med glasvägg mot atriet. Rummet är prytt med konst ur statens samlingar.

- Det kan hända att magistraten är mer känd som en plats för vigslar. Det här hör inte till tingsrättens kärnverksamhet, närmast löser vi tvister och brottsmål här, säger tingsnotarie Minna Heikinsalmi.

tingsrättens femte våning
Bildtext Alkos före detta hus på Sundholmen övertogs av Helsingfors tingshus 2004.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Tingsrätten har inte ett elektroniskt bokningssystem, saken måste ordnas med ett telefonsamtal, per e-post eller genom att besöka tingsrätten. Vigslar och registrering av partnerskap förrättas i tingsrätten på vardagar mellan 8-16.15.