Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Grannen röker inomhus, mitt kök luktar tobak!

Från 2015
Uppdaterad 14.06.2015 17:17.
Grannen röker under spisfläkten

Bästa grannakuten! Jag bor i ett litet radhusbolag med sju lägenheter. Grannen röker inomhus under köksfläkten så röklukten känns stickande i mitt kök.

Jag tog upp det här på bolagsstämman, närmast för att ta reda på om någon annan upplevt samma problem med lukt som sprids mellan lägenheterna via ventilationen. Det hade ingen annan gjort.

Grannen blev arg och medgav att hen nog röker under spisfläkten men att det snarast är mitt kök det är fel på om lukten sprids.

Vad kan jag göra, vilka är mina rättigheter?

Marina Furuhjelm, jurist, svarar:

Jag utgår ifrån att ni äger lägenheterna. Ifall det var fråga om hyresboende kunde man ju förbjuda rökning inomhus i ett hyresavtal.

Det är än så länge tillåtet att röka i lägenheter och på balkonger, eventuellt är en lagändring att vänta i framtiden.

Om grannen röker inne i lägenheten och röken förflyttas till en annan lägenhet så måste bolaget fundera på om det finns något fel i ventilationen eller konstruktionen. Normalt ska ju inte röklukt eller matos få förflyttas till andra lägenheter.

Jag har varit med om många fall då man trott att röklukten sprids via köksfläkten men det visat sig att problemet egentligen är något litet hål som blivit kvar i väggen efter en köksrenovering. Värt att utreda, alltså!

Om felet ligger i luftventilationen eller i konstruktionen är det husbolaget som ansvarar för att reparera det. Jag skulle ta kontakt med styrelsen och be om en undersökning av hur röken sprids. Om det är ett konstruktionsfel ska bolaget bekosta alltsamman, också undersökningen.

Men om bolaget vägrar undersöka saken måste frågeställaren avgöra om det är värt risken att göra en egen undersökning. Ifall undersökningen visar att felet ligger i konstruktionen måste bolaget betala, men om inget fel går att upptäcka måste ju frågeställaren betala undersökningen ur egen ficka.

Formuläret är inte längre tillgängligt.