Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Radioaktivitet vardag för tusentals på jobbet?

Från 2015
Uppdaterad 19.04.2017 10:37.
Daghem i Borgå
Bildtext Höga radonhalter ställer nu till med problem för förskoleverksamheten i Bjurböle daghem i Borgå.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Tusentals personer kan utsättas för alltför höga halter av radon på jobbet, i skolor och i daghem. De flesta arbetsplatser som måste mäta radonhalten har nämligen inte gjort det. Det här utgör en reell hälsorisk för dem som vistas där under längre perioder.

Alla arbetsplatser i de 61 kommuner som har en förhöjd risk för den strålning som den radioaktiva ädelgasen radon avger måste enligt lagen granska att halterna inte överskrids. Till de här kommunerna hör bland annat Grankulla, Sjundeå, Lovisa och Borgå.

Under fjolåret mättes radonhalten på cirka 1000 arbetsplatser, vilket är mer än någonsin tidigare.

Få mätningar

Bildtext Jarkko Ruokonen installerar radonmätare i en restaurang. (arkiv)
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Men enligt områdeschef Jarkko Ruokonen på radonmätningsföretaget Suomen radonhallinta har en stor majoritet av arbetsplatserna i riskkommunerna aldrig granskats.

- Enligt vår erfarenhet så är det försiktigt uttryckt 80 procent av de här arbetsplatserna som inte har mätt radonhalten.

Social- och hälsovårdsministeriet bekräftar Ruokonens bedömning för Yle Nyheter.

På Strålsäkerhetscentralen kan man inte svara på varför en så stor andel arbetsplatser är okollade.

- Det är en bra fråga. Vi har ändå försökt göra en riskbedömning och börjat där vi antar att det är som värst. Dessutom har vi prioriterat hemmen framför arbetsplatserna, för folk tillbringar mer tid hemma än på jobbet, kommenterar forskare Olli Holmgren.

"Svårt att nå ut"

Olli Holmgren
Bildtext Olli Holmgren
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Holmgren tillägger att strålsäkerhetsmyndigheten gör det bästa de kan med begränsade resurser. Bland annat har de inte råd att köpa reklam.

- Och vi har svårt att nå ut med våra pressmeddelanden och meddelanden till allmänheten om att radon kan orsaka lungcancer, särskilt för rökare. Ju fler sådana här meddelanden vi skriver, desto mindre verkar intresset vara. Kanske de har en förlamande effekt, säger han.

På sistone har Strålsäkerhetscentralen ändå börjat prioritera arbetsplatser lite mer. Till exempel bad man riskkommunerna mäta radonhalten i alla sina daghem.

Ruokonen på Suomen radonhallinta är glad över mätningarna men han är också kritisk.

- Daghemmen borde ha granskats för länge sedan. Detsamma gäller för många andra arbetsplatser.

Strålsäkerhetscentralen håller för tillfället på att ta fram testresultaten för daghemmen. Två tredjedelar av dem hade inte radontestats tidigare.

För höga halter

Åtminstone nio daghem i landet överskred halterna för vad som är säkert. Ett av dem är Bjurböle daghem i Borgå, där man uppmätte 1320 Bq/m3, när gränsvärdet är 400 Bq/m3.

- Resultatet som vi nu fick från det här daghemmet så ger oss säkert orsak att titta på vilka ställen man har mätt tidigare och göra en riskanalys och mäta på nytt på vissa ställen där det kan finnas risk för att det finns höga värden, säger Börje Boström som är lokalitetsdirektör vid Borgå stad.

Strålsäkerhetscentalen har också planer på att uppmana skolor att granska radonhalten i sina lokaler, kanske redan nästa år.