Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Förtrollande blomsterprakt vid Arboretum Mustila

Från 2015
Uppdaterad 15.06.2015 17:07.
Japansk azalea.
Bildtext Japansk azalea.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

I Elimä finns en oas som är speciellt vacker i juni, nämligen Arboretum Mustila. Arboretet är känt för sin rhododendron och azaleor som blommar för fullt just nu.

Mustila är Finlands äldsta och största arboretum, det vill säga en planterad trädsamling. Arboretet grundades 1902 och sedan dess har man provodlat inhemska och utländska härdiga trädslag i forskningssyfte.

Förutom för sina exotiska barrträd är Mustila känt för de hundratals rhododendron och azaleor som slår ut i blom under juni månad.

Vandra genom Arboretum Mustila - Spela upp på Arenan

Rhododendrons och azaleornas blomning vid Arboretum Mustila börjar lite senare och håller på under en längre tid än under de senaste åren. Det beror på den svala försommaren.

Under den här veckan har den vita rhododendrons blomning nått sin höjdpunkt, medan lila rhododendron och azaleor precis påbörjar sin blomning. Azaleorna blommar senare än någonsin i år.

Enligt Arboretum Mustila blommar rhododendron för fulla muggar den här helgen, men vill man se dem i egen hög person borde det finnas blommor att titta på ända fram till midsommar.