Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Gör midsommarn extra festlig med en midsommarstång

Från 2015
Uppdaterad 10.05.2019 14:55.
En midsommarkrans.
Bild: Svenska Yle / Carina Ahlskog

Att resa midsommarstång eller majstång, som den kallas i andra delar av Europa, är en tradition som vi idag kopplar samman med midsommarfirandet, speciellt på Åland och i Sverige.

Midsommarstången har troligen sitt ursprung i de germanska länderna. Man reste majstänger vid olika festliga tillfällen. I Tyskland kan man ännu idag se små majstänger fästade vid taknocken på nybyggen då man firar taklagsöl.

Midsommarkrans
Bild: Svenska Yle / Carina Ahlskog

Att fira sommarsolstånd - en gammal tradition

Traditionen med att resa lövade stänger och löva sina hem har långa anor. Vi kan gå tillbaka ända till hednatiden då både sommarsolstånd och vintersolstånd var stora högtider.

Ordet majstång kommer från maja som betyder att löva. Maja har alltså inget att göra med månaden maj. I övriga Finland, förutom på Åland, lever traditionen att ”löva” inför midsommarhelgen kvar. Två färska, fina björkar placerade på bägge sidor om trappan hör till den österbottniska midsommaren.

Midsommarstången kom till Sverige under 1600-talet och spreds sig därifrån till Åland. Utseendet på midsommarstången förändrades genom tiderna och t.ex. på Åland har varje kommun sin egen variant.

Blommor i en midsommarkrans.
Bild: Svenska Yle / Carina Ahlskog

Skrock och folktro

Sommarsolståndet är förknippat med mycket magi och vidskepelse. Till gammal folktro hör seden att under midsommarnatten samla sju olika sorters blomster, binda dem till en bukett och placera under huvudkudden – allt under tystnad. För att i drömmen få se sin tillkommande.

Enligt en annan, mindre känd skröna, får man hälsa och välmående det kommande året genom att rulla sig naken i daggvått gräs under midsommarnatten.

Blommor och björklöv hör ihop med vårt midsommarfirande. Det blir ingen riktig midsommar utan åtminstone en vas med vilda blommor tillsammans med lite björklöv.

Blommor i en midsommarkrans.
Bild: Svenska Yle / Carina Ahlskog

Blir man riktigt midsommarinspirerad ska man naturligtvis samla ihop släkt och vänner och resa en alldeles egenhändigt designad midsommarstång, precis som vi gjorde på Strömsö.

En midsommarkrans.
Bild: Svenska Yle / Carina Ahlskog

Mer om ämnet på Yle Arenan