Många luras på nätet - farligt att knappa in kreditkortsuppgifter
Att knappa in sina kreditkortsuppgifter i samband med till exempel Facebook-test där priser utlovas, kan leda till dramatiska konsekvenser.
Trots att man i offentligheten och från myndighetshåll varnat för de här fällorna redan länge, är det många som blir lurade. Fenomenet har ökat under de senaste fem åren.
Enligt Centralkriminalpolisens kriminalöverkonstapel Tero Toivonen är den typiska fällan ett test på Facebook där man utlovas ett presentkort på till exempel 50 euro då man gjort testet.
För att få presentkortet krävs att man knappar in sitt kreditkortsnummer och kreditkortets verifikationskod då man gör testet.
- Att man ber om kreditkortsuppgifterna motiveras med till exempel identifiering. Ganska få läser avtalsvillkoren där det nämns att man då man överlämnar kreditkortsuppgifterna också binder sig till en klubb vars medlemskap kostar t.ex. 70 euro i månaden.
Finländare litar på säljare
Kriminalöverkonstapel Toivonen tror att orsaken till detta är den tillitskultur som råder i Finland.
- I Finland finns en stark tillit då man gör affärer och vi har en god konsumentskyddslag. Den sträcker sig ändå inte till nätet, där vilda västern råder.
Enligt Toivonen borde varningsklockorna ringa då då någon tar kontakt via e-post eller Facebook och erbjuder en produkt.
- I fall någon annan tar initiativ och det verkar för bra för att vara sant, så är det troligtvis det också.
Kan bli dyrt
Juridiskt sett är en människa rätt så ensam i fall man gör misstaget att ge sina kreditkortsuppgifter för till exempel ett Facebook-test.
Den spiral av medlemsavgifter som det här medför är i princip omöjlig för de finländska myndigheterna att stoppa. De företag som lurar finländare är nämligen utländska.
- Det borde ju finnas någon rättsskyddsmetod för att bli av med ett sådant här avtal, men inte har polisen, konsumentskyddsmyndigheten eller konsumenttvistenämnden någon sådan. Det enda alternativet är då att helt ta kortet ur bruk, säger Konsumentförbundets ledande jurist Tuula Sario.
Enligt Sario och CKP:s Toivonen lönar det sig i praktiken inte att knappa in sina kreditkortsuppgifter någonstans, i fall man inte själv medvetet gör uppköp på nätet.
Ett knep för att undvika fällor på nätet är att använda sig av ett engångskreditkortsnummer. Då debiteras endast en på förhand fastställd summa åt gången.
Ilona Koivisto / Yle-uutiset