Anarkism och rånarluvor i Pyhäjoki
Samtidigt som Fennovoimas planer på kärnkraftverket börjar ta form får kärnkraftsmotståndet i Pyhäjoki nya drag. I det lilla samhället i Norra Österbotten har man fått vänja sig vid anarki och kommandoluvor.
Under juni månad väntas Fennovoima lämna in sin ansökan om byggnadslov för ett kärnkraftverk i Pyhäjoki. Samtidigt bör Fennovoima också uppfylla villkoret att minst 60 procent av ägarna är från Finland eller andra EU- eller ETA-länder.
Trots att Fennovoima väntas få tillståndet till kärnkraftverket så vägrar motståndarna ge upp. Speciellt under de senaste månaderna har det vimlat av olika sorters kärnkraftsmotståndare på Hanhikivi udd där Rosatom enligt planerna ska börja bygga Fennovoimas kärnkraftverk år 2018.

Åtta års kamp
Galjonsfiguren för det lokala motståndet, Helena Maijala, bor knappt fem kilometer ifrån det planerade kraftverket. I närmare åtta år har hon kämpat mot kärnkraftsplanerna. I egenskap av ordförande för föreningen Pro Hanhikivi har hon skrivit, överklagat och gjort brottsanmälningar. De aktiva i föreningen har tagit till alla tänkbara metoder som är lagliga.
- I början tydde allt på att vi skulle vinna kampen, att det inte skulle bli något kärnkraftverk här. Men ingen kan tro hur mycket alla lagar och regler tillämpas så att det alltid gagnar Fennovoima, säger en trött Maijala.
Rånarluvor och kamouflagekälder
Sedan april har de anspråkslösa och laglydiga lokala motståndarna fått sällskap av något man inte är van vid att se i det lilla samhället vid Bottenviken. Aktivister från olika håll i Finland och Sverige har slagit läger i några av de övergivna stugorna samtidigt som Fennovoima har börjat hugga ner skog, bygga förbindelseväg och stängsel i området.
Nu har Fennovoima svårt att hålla tidtabellen med byggarbetet för det stoppas gång på gång av aktivisterna som inte är rädda för att ta lagen i egna händer. En ung man med rikssvensk brytning, iklädd rånarluva och kamouflagekläder, berättar hur de brukar gå tillväga.
- Ofta är det enklast att klättra upp på fordon för att de inte ska kunna fortsätta arbeta.
Mannen berättar att hans mål är att förhindra att arbetet fortsätter, försena det så mycket som möjligt och dessutom visa eventuella investerare att det kommer att bli omständligt att genomföra projektet.
Anarki?
Den häftiga aktivismen skakar om det lilla samhället. Här i Norra Österbotten är man van vid lag och ordning. Kommundirektör Matti Soronen kallar aktivismen för anarki.
- Det att man slår sönder egendom och bryter mot lagen, det hör inte till våra seder, säger han.
Miljökämpen Taina Mäntykenttä har kommit med en madrass och några köksredskap till aktivistlägret. Hon hör inte själv till aktivisterna men hjälper dem gärna eftersom hon motsätter sig kärnkraftverket.
- Jag tycker det är fel att våra skattepengar går till kärnkraftverket! Till exempel min hemstad Uleåborg ska investera 16-18 miljoner euro i det. Det är inte privata pengar utan skattebetalarna som "pröjsar" för det.