Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Vi kan inte nöja oss med ett dåligt handelsavtal”

Från 2015
Uppdaterad 15.06.2015 16:26.
Nyhetsvideor: Debatt om TTIP - Spela upp på Arenan

Vi kan inte nöja oss med ett dåligt handelsavtal med USA, säger EU-parlamentarikern Miapetra Kumpula-Natri (SDP). I Obs debatt mötte hon parlamentskollegan Nils Torvalds (SFP) och universitetsläraren Martin Björklund från Helsingfors universitet.

Enligt Kumpula-Natri är det viktigt att de europeiska beslutsfattarna inte drabbas av fartblindhet i samband med förhandlingarna om frihandelsavtalet (TTIP).

Obs debatt 11.6.2015
Bildtext Ett dåligt handelsavtal duger inte, anser EU-parlamentarikerna Nils Torvalds och Miapetra Kumpula-Natri.

- Vi är för marknadsekonomi, men med regler. Därför jobbar vi hårt för att få till stånd ett bra handelsavtal. Endast ett bra avtal ger mervärde för Europa, säger Kumpula-Natri.

De europeiska beslutsfattarna är ändå delade ifråga om vad som borde ingå i TTIP. Tidigare i veckan beslöt parlamentet efter en hetsig debatt att skicka tillbaka ett utlåtande om frihandelsavtalet till utskottsbehandling. Enligt Nils Torvalds är frågan om tvistlösningsmekanismer och investeringsskydd den främsta tvistefrågan just nu:

Obs debatt 11.6.2015
Bildtext Martin Björklund är tveksam till investeringsskyddet.

- Det finns en tendens i den här typens överenskommelser att den som har mera pengar får rätt. Det här är egentligen oacceptabelt. Av den orsaken finns det oerhört stark opinion innanför, och utanför, Europaparlamentet som vill ha ett annorlunda system. Att det ska finnas någon sorts juridisk trygghet i de beslut som kommer ut.

Obs debatt
Bildtext Frihandelsavtalet TTIP väckte debatt i veckans Obs.

Hot om rättegångar

Konkret handlar oron i Europa om att storbolag skulle kunna komma att stämma stater för uteblivna vinster, om ett land till exempel ändrar på lagstiftning till bolagets nackdel.

- I USA hotar man alltid med att stämma motparten. Också om man inte har ett ”case” kan man göra det dyrt för motparten att försvara sig. Om vi har ett medelstort eller litet företag som ställs inför det här hotet, så har de helt enkelt inte en tillräcklig kassaström för att klara det. Vi vara noga med att inte hamna i situationen att ett frihandelsavtal som skulle vara bra för små- och medelstora företag landar fel i det hänseendet, säger Torvalds.

Martin Björklund, universitetslärare i allmän juridik, tror inte att storbolagen kommer att dra sig för att utnyttja möjligheten att stämma motparten, om möjlighet ges:

- Det är inte otänkbart att man i lobbyverksamhet kommer att använda sig av hotet om rättegångar. Det är något vi inte är vana vid i Europa. Vi har visserligen lobbying här också, men i verktygsbacken finns inte den slägga som ett stort rättegångsfall kan erbjuda.

Tiden rinner ut?

En de centrala frågorna beträffande förhandlingarna kring TTIP är om tiden kommer att räcka till för att nå en lösning. Nils Torvalds är skeptisk:

- Tiden kommer att ta slut för förhandlingarna. När det amerikanska presidentvalet kommer igång finns det inte utrymme för den här frågan.

Mer om ämnet på Yle Arenan