Norra Italien vill inte ta emot flyktingar
Den fortsatta strömmen av flyktingar till Italien har lett till ökade politiska spänningar i landet. Mottagningscentralerna i Syditalien har inte längre plats för fler flyktingar.
Syditalien har svårt att ta emot fler migranter från Mellanöstern och Afrika då det inte längre finns plats på mottagningscentralerna. Regeringen i Rom vill därför placera fler flyktingar i de rika regionerna i norr, men de lokala myndigheterna avvisar bestämt planerna.
Regeringen vill att bland annat Lombardiet ska ta emot kring 6 000- 7 000 asylsökande personer.
Roberto Maroni, som är guvernör i Lombardiet och tillhör populistpartiet Lega Nord, lovar ekonomiskt stöd till alla de kommuner som vägrar ta emot flyktingar. Lega Nord, som enligt mätningarna är Italiens största parti, kräver en folkomröstning om invandringen.
Partiet förordar också en marin blockad av Libyen för att stoppa flyktingströmmen. Italiens regering har som målsättning att få andra europeiska länder att ta emot flyktingar som anlänt till Italien.
Österrike i protestaktion mot övriga EU-länder
Österrike har avbrutit behandlingen av asylansökningar i ett försök att sätta press på andra EU-länder i flyktingfrågan.
Österrike vill att övriga EU-länder går med på flyktingkvoter enligt EU-kommissionens förslag. Kommissionen vill introducera ett kvotsystem för fördelning av en del av de flyktingar som kommit till Italien och Grekland.
Finland och många andra EU-länder motsätter sig förslaget.
Enligt Österrikes inrikesminister Johanna Mikl-Leitner har Österrike blivit allt för lockande för asylsökande eftersom landet behandlar ansökningarna så snabbt. Under det här årets fyra första månader steg antalet asylsökanden i Österrike med 160 procent. 14 225 personer sökte asyl i Österrike under den perioden.
EU:s inrikesministrar möts på tisdagen för att diskutera flyktingfrågan och kommissionens förslag.