Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

IL: Sjukskrivningstiderna ska förkortas

Från 2015
Uppdaterad 05.04.2016 10:37.
Febertermometer
Bildtext I Finland kan man idag vara sjukledig 300 dagar.
Bild: Seppo Sarkkinen

Finländarnas sjukledigheter ska bli kortare med nationella rekommendationer, skriver Iltalehti. Sammanlagt har Finland 22 miljoner sjukdagar varje år.

I europeiskt perspektiv är sjukledigheterna långa i Finland. Sammanlagt har vi 22 miljoner sjukdagar varje år. I snitt har varje finländare nio sjukdagar medan de som är mest sjuklediga har 48 dagar.

En arbetsgrupp under social- och hälsovårdsministeriet, där representanter för FPA, arbetsgivarnas EK och flera stora fackförbund ingår, väntas på onsdagen fatta beslut om att föreslå gemensamma riktlinjer för sjukledigheterna.

- Arbetgivarna har varit villiga till det här medan arbetstagarna har varit skeptiska, säger Jan Schugk, som är expertläkare vid EK.

Tradition av långa sjukledigheter

Det är mentala problem och sjukdomar i rörelseorganen som tillsammans leder till nästan hälften av all sjukledighet. Det är också de sjukdomar som oftast leder till att personen helt slås ut på arbetsmarknaden. Schugk medger att det är svårt att bestämma hur lång sjukledighet en deprimerad patient behöver. Det är lättare att säga när en infektion har läkt ut.

- Finländarna är inte sjukare än andra folk men vi har en nationell tradition av långa sjukledigheter och den måste nu granskas kritiskt, säger Schugk.

Modellen till en sjukedighetsnorm har man tagit från Sverige. I Sverige har man infört många nya regler för att minska sjukledigheterna. Bland annat får man ingen lön för den första sjukdagen och efter 90 dagar börjar man utreda huruvida patienten kunde börja arbeta till exempel inom en annan bransch.

I Finland kan man idag vara sjukledig i 300 dagar.

Schugk anser att också Finland behöver flera åtgärder än de planerade rekommendationerna, men att ingen arbetsgrupp ännu har fått i uppgift att utreda det här.

Diskussion om artikeln