Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mixu avgår inte – skällde ut medierna och publiken

Från 2015
Uppdaterad 14.06.2015 12:13.
Mixu Paatelainen

Mixu Paatelainen tänker inte lämna sitt jobb som landslagstränare frivilligt. I stället för självkritik ägnade han presskonferensen efter Ungernförlusten åt att skälla ut journalister och publiken på Olympiastadion.

Med ett spänt ansikte fullt av darrande muskler mötte Mixu Paatelainen en stor journalisthög efter Finlands fjärde raka förlust i EM-kvalet.

Redan första frågan, om Ungerns överlägsenhet i målchanser och övertag i bollinnehav fick det att hetta till rejält.

- Din fråga visar vad jag pratat om i veckan. Du ser inte vad vi försöker göra. Vi siktade på att försvara och vinna matchen med 1-0 eller 2-0. Du visar bara på din brist på yrkeskunskap, dundrade Paatelainen.

"Jag fortsätter jobba"

Presskonferensens andra fråga om Mixus framtid som förbundskapten fick ett lika sammanbitet svar.

- Jag avgår inte. Vår nivå är inte ens nära EM. Vi har mycket arbete att göra och jag fortsätter jobba för finländsk fotboll. Vi är inte ens nära EM, upprepade Paatelainen.

I ett rum fullt med journalister valde sedan chefstränaren att anklaga ”vissa krafter” för bristande verklighetsförankring.

- Vi är inte på den nivå vi vill vara och inte på den nivå som vissa tror att vi är. Vissa lever i en illusion, vi lever inte i en illusion. Vi vet vilket jobb som krävs, sade Paatelainen som gärna påpekade vilket mediokert spelarmaterial han har till sitt förfogande.

- När man pratar om våra spelare gäller det att komma ihåg att vi inte är Tyskland eller ett annat stort land. Vi måste välja mellan offensiv eller defensiv. Vi har inte spelare som både kan anfalla och försvara på sin spelposition, sade tränaren.

Recenserade frågorna

Paatelainen bjöd under vad som kan ha varit hans sista presskonferens som finländsk förbundskapten också på personliga recensioner av journalisternas frågor.

”Bra fråga” sade han ett par gånger, bland annat efter frågan om vilka positiva saker han tar med sig från Ungernmatchen.

Andra frågor var han uppenbarligen inte lika nöjd med, som den vad han tyckte om att en del av publiken högljutt krävde Paatelainens avgång under match.

- Det var inte kul på något sätt. Olympiastadion är en speciell plats för mig. Men jag är förvånad över att vi har en så viktig match och så koncentrerar sig publiken så mycket på att klaga. Supportrarna koncentrerade sig mer på att håna vissa personer än på att stöda laget och det förvånar, sade Paatelainen innan han traskade ut från presskonferensrummet med darrande överläpp.