Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Herberts: Därför måste Mixu sparkas

Från 2015
Uppdaterad 14.06.2015 12:13.
Mixu Paatelainen

Efter fyra raka förluster i EM-kvalet är botten nådd för finländsk fotboll. Den negativa energi som just nu genomsyrar Mixu Paatelainens ledarskap kan inte vända trenden. Tränaren måste bort.

När Mixu Paatelainen inledde sin presskonferens efter Ungernmatchen var känslan av deja vu osannolikt stark.

Och det inte bara på grund av det allt för bekanta resultatet.

Knappt fem år tidigare i exakt samma rum hade Paatelainens företrädare Stuart Baxter efter en förlust mot Ungern bjudit på en klassisk journalistsågning som vi som var på plats fortfarande skrattar åt.

Den världsvana britten meddelade på ett mindre subtilt sätt att vi finländare inte vet ett dyft om internationell fotboll och kanske borde låta bli att skriva om det.

Grovt personligt påhopp

Paatelainen inledde sin presskonferens på samma sätt, med ett grovt personligt påhopp på en enskild skribent som valde att betona Ungerns totala överlägsenhet i matchens statistikpapper.

Men vi som tycker att få saker är så fascinerande som desperata tränare som med panikslagen blick och darrande underläpp bjuder på osammanhängande slakter av journalister blev snabbt besvikna.

Till skillnad från Baxter valde nämligen Paatelainen att byta skiva och hitta en annan syndabock: det finländska spelarmaterialet.

"Inte ens nära EM"

”Vår nivå är inte ens nära EM”, var Paatelainens huvudmotivering till varför han ska behålla sitt jobb.

”Vi har inte spelare som både kan anfalla och försvara”, sade Paatelainen i en grov sågning av ett gäng välbetalda proffs.

24 lag deltar i EM-slutspelet nästa sommar. Tanken att Finland skulle vara ett av dessa är utopistisk, slog chefstränaren fast.

”Vi är inte på den nivå som vissa tror att vi är. Vissa lever i en illusion, vi lever inte i en illusion”, sade Mixu.

Sviken av truppen

Att Paatelainen känner sig sviken av sin spelartrupp är enkelt att se. Det är inte tränaren som står för enkla markeringsmissar, dåliga bortrensningar och svaga passningar i avgörande lägen.

Men besvikelsen med enskilda spelare har lett till en ohållbar atmosfär som präglas av negativa tankar och pessimism.

Efter fyra raka förluster i EM-kvalet och ett år som bjudit på klassiker som 0-2 hemma mot Estland och 0-0 mot Jemen är landslaget inne i en väldigt stark nedåtgående spiral.

De trista realiteterna har alla som bryr sig insett för länge sedan. Vad finländsk fotboll behöver just nu är tvärtom lite sund optimism.

Baxter skyddade spelarna

Någon månad efter Stuart Baxters utbrott mot den finländska presskåren fick jag göra en lång och öppenhjärtlig intervju med honom där Baxter bland annat förklarade att hans skäll på medierna var ett sätt att få bort pressens fokus från de av hans spelare som misslyckats.

Paatelainen gjorde tvärtom. I ett tappert försök att rädda sitt eget skinn valde han att förklara hur hopplös hans uppgift är på grund av det usla spelarmaterialet.

För mig var det sista spiken i hans landslagstränarkista.

Jag vill ha en tränare som tycker att det är fullt realistiskt att Finland ska vara ett av Europas 24 bästa lag.

Jag vill ha en ledare som tycker att med den ryska ligans bästa spelare, ett par spelare från Serie A, nyckelspelare i mästarlag i Polen och Danmark och en fullt kompetent målvakt har man en trupp som är på den nivån att ett EM-slutspel inte är en illusion.

Kort sagt: Jag vill ha en ny förbundskapten.