Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Matteo Renzi: EU måste hjälpa Italien med flyktingkrisen

Från 2015
En migrant som skyddar sig med en nödfilt vaknar upp på klipporna i Ventimiglia, Italien, nära den franska gränsen. Fransk polis vägrade släppa in migranterna som försökte komma in i landet.
Bildtext En migrant som skyddar sig med en nödfilt vaknar upp på klipporna i Ventimiglia, Italien, nära den franska gränsen. Fransk polis vägrade släppa in migranterna som försökte komma in i landet.

Italiens premiärminister Matteo Renzi kräver i en intervju i tidningen Corriere della Sera att EU måste göra mera för att hjälpa Italien med den allt värre flyktingkrisen.

Renzi anser att det internationella samfundet bär ansvaret för störtandet av Libyens ledare Muammar Gaddafi för fyra år sedan. Det kaos som sedan dess härskat i Libyen har gjort att hundratusentals migranter kunnat ta sig med båt till Italien.

Renzi kräver en ändring av den så kallade Dublinförordningen, som ålägger de flesta asylsökande i EU att söka asyl i det land dit de först anlände. Han säger att han ska tala om saken med Frankrikes och Storbritanniens ledare, som nästa vecka besöker Italien.

Hotar med okänd plan

Renzi varnar också för att Italien har en så kallad "plan B" i beredskap, om EU vägrar lyssna. Han ger inga närmare detaljer om planen.

De flesta av de migranter som kommit till Italien försöker ta sig norrut. De senaste dagarna har både Frankrike och Österrike skärpt säkerheten vid gränsövergångarna, och flera tusen migranter är strandsatta på järnvägsstationerna i Rom och Milano.