Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottningarna nöjda med Popupen

Från 2015
Popup Österbotten på Senatstorget i Helsingfors 2015
Bildtext Popup Österbotten på Senatstorget i Helsingfors 2015
Bild: Yle/Johannes Tabermann

Uppemot 100 000 besökare räknar arrangörerna med att tog tillfället i akt och bekantade sig med Österbotten under evenemanget Popup Österbotten som ordnades i Helsingfors i slutet av veckan.

Den Österbottniska festen på Salutorget i Helsingfors är slut och på söndag eftermiddag skickas den sista rekvisitan hem till Österbotten. Båttillverkaren Nautor från Jakobstad tar också positiva erfarenheter med sig hem.

Kjell Fellman från Nautor.
Bildtext Kjell Fellman på Nautor.
Bild: Malin Henriksson

- Förutom alla besökare träffade vi också nationella beslutsfattare som visade oss att intresset för Österbotten är stort och det finns krafter som jobbar för att vi kommer att ha det bra också i framtiden, säger Kjell Fellman, personalchef på Nautor.

Fellman säger att personalen från Nautor kom till Helsingfors och Popup Österbotten med förhoppningen om intressanta människomöten och för att visa upp en positiv bild av Österbotten.

- Det åstadkom vi med råge. Vi kom dit som ett enat Österbotten med positiv anda och vi visade vad vi kan, säger Fellman

Enligt Johan Lillqvist, försäljningschef på Oravais rökeri, var Popup Österbotten ”en upplevelse av icke tidigare skådat slag” och en positiv sådan.

Johan Lillqvist från Oravais rökeri.
Bildtext Johan Lillqvist på Oravais Rökeri.
Bild: Österbottens förbund

- Folk kom till oss och smakade på våra produkter och frågade var de kan köpa dem. Nu gäller det att vi får i gång samarbetet med butikerna i södra Finland, säger Lillqvist.

Slutsålt

Enligt, Popup Österbottens kommunikationskoordinator, Mikaela Jussila sålde Malaxlimporna slut på fredagen och ölen tog slut varje dag.

Både Fellman och Lillqvist berömmer arrangemangen.

- Jag var lite skeptisk till att vi skulle ha containrar, men det blev en väldigt bra inramning av torget med dem, säger Fellman.

- Det enda jag kan klaga på är att vår container var så nära den stora scenen att när det var uppträdanden där hade vi svårt att höra vad folk sa, säger Lillqvist.

Arrangörerna är nöjda med landskapsfesten och enligt Jussila har utställarna, artisterna och besökarna varit nöjda.

- Allt har gått exakt enligt planerna och vi kan inte vara annat än jättenöjda, säger Jussila.

Helsingfors stad som hade bjudit in Österbotten har en enkät på webben där deltagare och besökare kan ge feedback på evenemanget. Också Österbottens förbund som arrangerade Popup Österbotten kommer att vara i kontakt med alla deltagare för att samla in allas erfarenheter av evenemanget.