Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

President Niinistö efterlyser öppenhet i säkerhetspolitiken

Från 2015
Uppdaterad 14.06.2015 20:21.
Sauli Niinistö sitter vid bord med mikrofoner på Gullrandamöte
Bild: Yle / Kerstin Kronvall

Öppenhet är ledordet för Niinistös Gullrandamöte om säkerhetspolitik.

President Sauli Niinistö har valt tre teman för årets säkerhetspolitiska diskussioner på Gullranda: Ryssland, spaning och terrorism samt demokrati. Presidenten vill att diskussionerna ska föras i en öppen och kreativ anda där man lyssnar på andras argument och glömmer sina hävdvunna partiövertygelser för en stund. Han vill gärna höra funderingar och inte färdiga slutsatser.

Ryssland diskuteras på olika sätt

Ryssland och landets vägval kommer att diskuteras på olika sätt. På måndag förmiddag blir det en öppen session där också de utländska gästerna deltar. Den diskussionen strömmas på Yle Areena klockan 09.30 med simultantolkning till finska.

Då talar bland andra Rysslands tidigare finansminister Andrej Kudrin, USA:s förre vice utrikesminister Strobe Talbott och ordföranden för säkerhetskonferensen i München Wolfgang Ischinger. Den diskussionen har fått namnet ”World disorder” eller världens oordning.

- Vi får se om talarna har recept på hur man kan få ordning på världen, sade president Niinistö på söndagen.

Senare diskuteras Ryssland i en sluten krets under ledning av Finlands tidigare Moskva-ambassadör René Nyberg. Också den nuvarande ambassadören Hannu Himanen deltar.

Den andra diskussion som strömmas på Arenan handlar om Finland och hur landet ska klara sina utmaningar. Statsminister Juha Sipilä leder diskussionen. I den deltar åtminstone ett antal företagsledare. Diskussionen börjar klockan 11.30.

Vissa diskussioner är hemliga

Cirka hundra personer är inbjudna till diskussionerna på Gullranda. Av dem är en fjärdedel kvinnor. Listan innehåller inga överraskningsnamn, deltagarna är politiker, forskare, företagsledare, höga tjänstemän och journalister. De inbjudna gästerna har fått anmäla sig till de deldiskussioner som de själva finner mest intressanta. De slutna diskussionerna förs så att deltagarna inte efteråt får yppa vem som har sagt vad under samtalens gång.

Då det gäller demokrati påpekade president Niinistö att vi tidigare var övertygade om att just vår typ av demokrati och vårt rättssystem var de bästa i världen.

- Vi strävande då också efter att exportera vårt system till andra länder. Numera är många länder med mera auktoritära politiska system väldigt självsäkra och övertygade om sin egen förträfflighet.

Yle Nyheter TV-nytt: President Niinistö träffade medierna före konferensen - Spela upp på Arenan

Presidenten mötte pressen inför öppningen av Gullrandamötet och fick då frågor också om sitt förestående möte med president Vladimir Putin i Moskva. Inför mötet har president Niinistö diskuterat läget i Ukraina med bland andra Angela Merkel och Jean Claude Juncker. Kriget i Ukraina kommer att vara det viktigaste temat men på Kremls webbplats skriver man att också bilaterala frågor ska tas upp. Sauli Niinistö visste inte vilka de kan vara men är beredd att lyssna på vad Putin vill säga.

Det är den tredje gången president Sauli Niinistö ordnar samtal på Gullranda. Han säger att sådana samtal ordnas då det finns något att tala om. Just nu finns det en hel del, både sådant som gäller säkerhetsläget i världen och inom Finland.

Yle Nyheter TV-nytt: Niinistö presenterade programmet för samtalen - Spela upp på Arenan

Kultaranta-keskustelut (Gullrandadiskussionerna)