Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Klittra" nytt ord för kvinnlig onani

Från 2015
Uppdaterad 15.06.2015 09:20.
Förbundsordförande Kristina Ljungros på RFSU.
Bildtext Förbundsordförande Kristina Ljungros på RFSU.
Bild: RFSU

Svenska språket har fått ett eget ord för kvinnlig onani: klittra. Ordet godkändes av Riksförbundet för sexuell upplysning RFSU som även tagit fram nya sexualpolitiska beslut till sitt idéprogram.

RFSU godkände det nya ordet på sin kongress i Västerås under helgen.

Det var i november i fjol som RFSU utlyste en tävling för att få fram det bästa ordet för kvinnlig onani. Förutom klittra föreslogs bland annat orden gnussa, pulla, scrolla och taja.

Över 200 förslag sändes in, av vilka ett 40-tal valdes ut som allmänheten sedan har fått rösta på.

Vi har även beslutat om att begrava begreppet ”oskuld” som bättre hör hemma i historien.

- Ordet hänger ihop med klitoris och sätter fokus på det. Vårt syfte var att hitta ett lustfyllt ord, ett ord som kändes tilltalande, säger Kristina Ljungros, ordförande för RFSU, till Sveriges radio.

"Ett tredje kön skulle underlätta livet för många"

På kongressen tog RFSU även fram nya sexualpolitiska beslut till sitt idéprogram. Förbundet vill bland annat införa ett tredje juridiskt kön, dela föräldraledighetsdagarna lika och begrava begreppet "oskuld".

– Vi har även beslutat om att begrava begreppet ”oskuld” som bättre hör hemma i historien. RFSU vill skapa en diskussion om den mångfald av sexuella praktiker som finns och ingen som har sex ska riskera att tro att den hamnar i skuld, säger Kristina Ljungros i RFSU:s pressmeddelande.

"Klittra" nytt ord för kvinnlig onani.
Bild: RFSU

Att införa ett tredje juridiskt kön som den enskilde själv kan välja att tillhöra skulle förenkla livet för många personer som inte känner sig hemma i de juridiska kategorierna kvinna eller man. Den som vill ändra sitt juridiska kön ska ha möjlighet att göra det, skriver RFSU.

Positiva till värdgraviditet

RFSU är även positiva till värdgraviditet, eller surrogatmödraskap, men säger att det är en komplex fråga.

– Begreppet surrogatmödraskap är inte optimalt. Värdgraviditet beskriver bättre företeelsen då det dels inte är fråga om ett mödraskap utan en graviditet, samt att det är könsneutralt, då inte enbart kvinnor kan bära barn. Ordet används redan internationellt och vi hoppas nu att det ska få genomslag i Sverige, säger Kristina Ljungros.

I sitt idéprogram skriver förbundet att "Värdgraviditet är en komplex fråga. Alla har rätt att fatta beslut som sina egna kroppar. Det finns de som gärna bär ett barn åt någon annan. Samtidigt finns en risk för utnyttjande, där personer i ekonomisk utsatthet eller utan valmöjligheter blir värd för en graviditet i brist på alternativ."

Diskussion om artikeln