Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Spionage på tapeten i Gullranda

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Spionage på bordet i Gullranda
Bildtext Diskussionstältet i Gullranda fotograferat från insidan.
Bild: Elina Hiltunen/Yle

Underrättelsefrågor, spaning och terrorism står på agendan då Gullrandasamtalen fortsätter i Nådendal. Ett hett samtalsämne är Finlands behov av en underrättelsetjänst i utlandet.

Under en av diskussionerna som inte är öppen för almänheten diskuteras underrättelsefrågor och spaning utanför Finlands gränser.

Svenska Yles reporter Kerstin Kronvall följer med diskussionerna på plats i Nådendal.

I dagens läge har Finland inte något organ för enbart underrättelsetjänst i utriket men en lag i frågan är under beredning. Det är en intressant diskussion ur finländsk synvinkel eftesom Finland inte har någon utrikesunderrättelsetjänst, eller inget spionage om man säger det folkligt, säger Kronvall.

- Det innebär till exempel att Finland inte kan ha ett samarbete med Sverige kring de här frågorna även om vi har ett allt mer intensivt militärt försvarssamarbete med Sverige.

Bakom lyckta dörrar

En lag som bereds fastställer vad som Finland kan eller inte kan göra inom underrättelseverksamhet utomlands.

Diskussionen om underrättelseverksamhet kommer att föras i en liten grupp bakom lyckta dörrar.

Cirka 100 utrikes- och säkerhetspolitiskt sakkunniga personer deltar i diskussionerna i Gullranda. Bland deltagarna finns politiska beslutsfattare, forskare och representanter för förvaltningen, näringslivet, organisationer och medier. Gullrandasamtalen anordnas i samarbete med Utrikespolitiska institutet.

Internationella gäster

Det är tredje gången som Gullrandsamtalen förs under ledning av president Sauli Niinistö. Utöver utländska gäster deltar också flera yngre sakkunniga i diskussionen, vilket är nytt för i år.

- Presidenten sade på söndagen att han är väldigt nöjd över att det är många unga människor här. Det kommer att märkas i diskussionerna eftersom de talar utgående från en annan världssyn än de många pensionerade ambassadörerna.

USA:s tidigare vice utrikesminister Strobe Talbott och Rysslands tidigare finansminister Alexej Kudrin kommer att delta i diskussionerna idag. Den första diskussionen under måndagen handlar om förändringarna i världspolitiken.

Man kan följa med diskussionerna i Gullranda via Yle arenan med start klockan 9.30