Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fyra ton sten målades vita

Från 2015
Uppdaterad 15.06.2015 13:01.
ivar nordlund målar ett kummel vid wilenius båtvarv
Bildtext Ivar Nordlund från bakomliggande Wilenius båtvarv var den första att greppa penseln under talkot.
Bild: Yle/Stefan Härus

Ett kummel invid Wilenius båtvarv i Borgå målades på måndag vitt under uppsikt av Borgå konstförening.

Föreningen hade inbjudit till målartalko och bjöd på fisksoppa. Den första som grep penseln var Ivar Nordlund från Wilenius båtvarv. Kumlet - det vill säga sjömärket av sten - finns alldeles invid båtvarvet på Västra åstranden i Borgå.

Tung stenhög

stenkummel på västra åstranden i borgå
Bildtext Västerom kumlet ligger Konstfabriken.
Bild: Yle/Stefan Härus

Kumlet har en bottenradie på 2 meter och är byggt utan murbruk. Stenarna hålls på plats tack vare de ovanliggande stenarnas tyngd. Totalt har det gått åt 4 ton sten till kumlet.

- Kanske hade kumlet ändå suttit bättre nämrare stranden, säger Nordlund.

Lurar båtförare på grund

Majbritt Huovila från arbetsgruppen säger att ju närmare ån man kommer desto mjukare blir marken, vilket skulle ha krävt ett bättre fundament. Nu vilar stenmassan på enbart grus.

- Dessutom vet man aldrig om båtfararna hade kört sina båtar på grund om de hade trott att kumlet fungerar som ett sjömärke. Kumlen har visserligen inte någon officiellt fastställd funktion, men har ju - i synnerhet vid dålig sikt - hjälpt båtförare att hitta rätt. Om kumlet stått närmare stranden hade kanske båttrafiken till Wilenius båtvarv blivit livlig, skämtar Huovila.

majbritt huovila och laura hyyti vid ett kummel
Bildtext Majbritt Huovila och Laura Hyyti från Borgå konstförening konstaterar att stenarna sitter hårt trots bristen på murbruk.
Bild: Yle/Stefan Härus

Del av projekt

Huovila konstaterar att kumlet är en hedersbevisning till Borgå stads förgångna som havsstad och till en stad av idag som är ett öppet konstforum samt till den rena ån.

Arbetsgruppen vill med sina verk också visa på bandet mellan stad och hav och mellan historia och framtid. Likaså vill man väcka diskussion om hur man kunde utnyttja stadens områden och hur Borgå åmynning kunde byggas ut. Kumlet är också en del av projektet "Borgå å - strömmar med staden".

barn målar ett kummel av sten på västra åstranden i borgå
Bildtext Två ivriga deltagare i målartalkot.
Bild: Yle/Stefan Härus

Kumlet blir kvar

Arbetet med kumlet inleddes i mars. Tanken är att det ska uppstå flera konstverk på olika håll i staden i samband med LINK-utställningarna i Borgå konsthall och Gamla kaplansgården mellan den 18 juni och 30 augusti. De konstverken ska dock plockas ner efter sommaren. Kumlet ska bli kvar.

- Vem vet, kanske kommer det att stå här i många år, säger Huovila.