Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Labbnäs firar 60 år som semesterhem

Från 2015
Uppdaterad 13.08.2015 13:31.
Labbnäs semesterhem.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Labbnäs i Dragsfjärd firar i år 60 år som semesterhem. Den tidigare prästgården blev semesterhem år 1955 efter att Amos Andersson donerade den till Marthorna på Kimitoön.

Labbnäs firade sina 60 år den 25 juni med allsång. Calle Petterson fungerade som allsångsledare. Det traditionella lopptorgsevenemanget går av stapeln 1 juli och senare samma månad gästar Kimitoöns musikfestspel gården i form av två lunchkonserter.

Labbnäs på prästgårdstiden.
Bildtext Labbnäs innan renoveringen.
Bild: Labbnäs

Från prästgård till pensionat

Innan Labbnäs blev semesterhem hade gården länge fungerat som prästgård. För att få plats med inkvarteringen byggdes vindsvåningen ut innan verksamheten kom igång.

- På prästgårdstiden var det bara en kall vind som användes bara på sommaren av prästgårdsbarnen. Nu är det vår huvudsakliga inkvartering i gammalpensionatsstil, berättar föreståndare Eva Magnusson-Tamminen.

I dag erbjuder Labbnäs inkvartering för cirka 40 gäster. På Labbnäs ordnas bland annat bröllop, konferenser, släktträffar och lägerskolor.

Labbnäs matsal.
Bildtext Beställningsrestaurangen är öppen året om och serverar mat á la Martha.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Restaurangen serverar närproducerat

Labbnäs beställningsrestaurang har plats för 120 personer och är specialiserad på mat à la Martha.

- Det innebär att maten är gjord här. Den är oftast gjord av ingredienser från Kimitoön, så långt det är möjligt. Det är ofta husmanskost som serveras, men vi gör också á la carte.

Mängden olika produkter som är tillgängliga som närproducerade är stor, speciellt på sommaren berättar Magnusson-Tamminen. Potatis, kött och lök gör till de som är finns tillgängliga året om, på sommaren utvidgas utbudet med olika grönsaker. Också svamp och fisk är ofta lokala produkter.

Amosboden.
Bildtext Amos-boden är byggd av slaggsten.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Potatiskällaren, strandbastun, vagnslidret och slaggstensboden är de äldsta byggnaderna som finns kvar på udden. Den nuvarande huvudbyggnaden byggdes 1904. Men redan långt innan den uppfördes var udden bebodd. Gården har fungerat som prästgård sedan 1600-talet.

Slaggstensboden går idag under namnet Amos-boden och inhyser ett lopptorg.

- Slaggstenen var en restprodukt av järntillverkningen så det finns många liknande byggnader i närområdet, berättar Magnusson Tamminen.

Populärt lopptorg

Ett återkommande lopptorgsevenemang har hört sommaren till på Labbnäs i 25 år. Traditionen fick sin början i samband med en köksrenovering 1990.

- Vi blev då med helt funktionsdugliga grejer. Då kom en av våra kokerskor på att vi skulle kunna ha ett lopptorg.

I samband med lopptorgen har det serverats laxsoppa och rabarberpaj, vilket har blivit en tradition. Ifjol besökte 300 personer evenemanget.

- En del kommer på lopptorg, andra kommer och äter. Det är ett viktigt sommarvenemang där man träffar bekanta, berättar Magnusson-Tamminen.

Labbnäs brygga.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Vinterbad varje vecka

Sedan 2001, efter att den nya bastun färdigställdes, har ett gäng aktiva vinterbadare samlats på Labbnäs varje vecka för ett dopp i Dragsfjärden. Nästa säsong kommer gänget att samlas på tisdagkvällar. Säsongen brukar börja i november och avslutas i mars.

Magnusson-Tamminen hör själv till de som regelbundet vinterbadar från Labbnäs brygga.

- Jag var mycket skeptisk. Första gången var jag med ut på bryggan 2001, och gick tillbaka in i bastun. Andra gången tänkte jag att nu måste jag pröva och nu är jag biten. Det gör så pass gott åt kroppen så man blir lite beroende.

Eva Magnusson-Tamminen
Bildtext Bryggan hör till Eva Magnusson-Tamminens favoritställen på Labbnäs.
Bild: Yle/Lotta Sundström

30 år som föreståndare

Eva Magnusson-Tamminen har jobbat som föreståndare på Labbnäs i nästan 30 år. Jobbet är mångsidigt och man lär sig en hel del om både det ena och det andra.

- Inte sitter man bara stilla och tar emot gäster och gör bokföringsarbete, utan nog får man delta i det mesta.

- Det är det som är bra med det här jobbet. Det finns inte två dagar som är den andra lik.

Labbnäs lider.
Bildtext Lidret hör till Labbnäs nykomlingar. Här ordnas allt från yogakurser till bröllop, i skydd från väder och vind.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Hur känns det att lotsa ett ställe som varit verksamt så länge?

- Det känns nog bra att nu kunna tänka tillbaka på att det funnits i 60 år, att det lyckats så länge. Få företag lever kvar 60 år i dag.

Allt har ändå inte alltid varit en dans på rosor. Också på Labbnäs har man känt av konjunktursvängningar som bjudit på utmaningar.

- Det finns berg och dalar i alla byar. Visst har det varit många tunga resor, men också mycket positivt.

- Just nu blickar vi i alla fall tillbaka på 60 goda år och hoppas på lika många till, säger Magnusson-Tamminen.

Labbnäs gamla och nya bastu.
Bildtext Gamla bastun till vänster, nybygget från år 2000 till höger.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Mer om ämnet på Yle Arenan