Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Abyssion: Naturromantisk psykedelisk black metal

Från 2015
Uppdaterad 29.10.2015 12:39.
abyssion skivomslag
Bildtext Buskar och träd och grön himmel på Abyssions cd

Det är mer sällan jag överraskas av nya black metal-band, men finska Abyssions cd "Luonnon harmonia ja vihreä liekki" måste jag plita ner några ord om.

Skivan innehåller fem låtar, så jag vet inte om den skall klassas som en ep eller ett album. Det speciella med Abyssion är den välsittande balansen mellan psykedelisk rock och old school black metal. Det första bandet jag kommer att tänka på är Hawkwind och det andra är Emperor. Jag är ingen jättestor vän av stoner, doom och ökenrock, men Abyssion drar de extrema partierna och sången tillräckligt hårt för att de suggestiva kompen och rymdljuden skall tilltala mig. Det låter faktiskt förbannat bra redan i öppningslåten Luonnon harmonia. Med tiden 7'51'' är det skivans längsta spår. Sångaren A. Varis sjunger om hur "rymden vibrerar under hans hud" och sådant.

Abysions medlemmar är också bekanta från sådana band som Dark Buddha rising, Oranssi Pazuzu och de har tydligen handplockats av herr Kvohst från Beastmilk, Hexvessel etc.

På digipackens innerkonvolut står en av bandmedlemmarna med en elgitarr vid någon rastplats i skogen och pissar på en eld. Naturnära...

Karln fortsätter gorma i Kosmoksesta tuli hautani medan gitarrerna hypnotiskt dundrar på. Det är snorigt och argt och låter som det skulle komma från avgrunden, helt som det skall. Skivan är inspelad i Tammerfors. Lägg det här bandet bakom örat.

Metallväktarna