Hoppa till huvudinnehåll

X3M

The Witcher är bäst. Bäst.

Från 2015
Uppdaterad 15.06.2015 22:07.
Programmet är inte längre tillgängligt

Björn infiltrerar mystiska organisationer och Benny har blivit beroende av kortspel. Kring det runda bordet diskuteras licensbarerade spel och Ted bygger en båt tillsammans med amerikanska showbrottare. Till slut bryter avsnittet ut i skönsång.

Insvisible Inc.

Format: PC (testat), Mac, Linux
Recenserat av Björn Karlsson

Björn Karlsson och Ted Forsström spelar
Bildtext Björn och Ted testar Invisible Inc
Bild: Yle

Har du spelat Xcom? Då är chanserna stora att kanadensiska Klei Entertainments spel Invisible Inc känns bekant.

Det isometriska perspektivet är detsamma och i jakten på fienden (i det här fallet en okänd spionbyrå som attackerar spelarens spionbyrå) måste man resa jorden runt och jaga ledtrådar under tidspress. Spelmomenten är turbaserade, varje karaktär har ett visst antal actionpoäng att göra av med varje runda, och fiendernas position avslöjas vartefter man avancerar på den aktuella kartan.

Ett tomt omslag
Bildtext Eftersom man köper alla spel digitalt idag ritar Kontroller egna omslag. Temat för Invisible Inc var självklart.
Bild: Yle

Men till skillnad från Xcom går man inte in för att döda, utan snarare för att oskadliggöra fienden på tysta och diskreta sätt.

Trots spelets roguelikedesign (miljöerna slumpas fram och det är meningen att man ska spela om kampanjen flera gånger) blir det ändå enformigt efter ett tag. Vår recensent Björn säger att utmaningen är mer eller mindre likadan varje uppdrag, och att handlingen är väldigt standardmässig (till viss del ett resultat av ovannämnda roguelikedesign). "För mycket stil och för lite substans" lyder slutomdömet. Inte jättedåligt, men spelet erbjuder inte vad Björn söker.

Lite fler taktiska möjligheter och lite mindre rusande genom nivåerna hade varit uppskattat.

The Witcher 3: Wild Hunt

Format: PS4 (testat), PC, XBONE
Recenserat av Benny Holmström

The Witcher 3: Wild Hunt är baserat på polska Andrzej Sapkowski romanserie och utvecklat av likaledes polska CD Projekt Red. I rollen som witchern Geralt reser man land och rike runt och hjälper lokalbefolkningen med diverse monsterrelaterade problem. Spelet är väldigt öppet, och om man så vill kan man välja att spendera dussintals timmar på kortspelet Gwent istället för att göra det man egentligen ska göra; jaga rätt på Geralts adoptivdotter Ciri.

Kontroller har ritat ett eget omslag till spelet. Det är inte snyggt.
Bildtext Bennys tolkning av omslaget till The Witcher 3.
Bild: Yle

Vår recensent Benny älskar det här spelet. Han älskar Gwent, han älskar de välskrivna dialogerna och de intressanta karaktärerna, och han älskar det faktum att de flesta uppdragen är väldigt fokuserade på den lilla människan istället för den stora världen. Spelet är ickelinjärt och handlingen formas efter de val spelaren gör, uppenbara såväl som mindre uppenbara. Benny påstår att spelet är bättre än både Dragon Age: Inquisition och Elder Scrolls 5: Skyrim, och troligtvis hör hemma på hans "bäst någonsin"-lista. De få brister spelet har är främst av teknisk natur (speciellt bilduppdateringen och laddningstiderna) och som helhet är The Witcher 3 ruskigt starkt och redan nu en modern klassiker.

Missa det inte!

Text: Benny Holmström