Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Kungligt bröllop – vad missade du?

Från 2015
Uppdaterad 15.06.2015 21:43.
Prinsessan Sofias och prins Carl Philips bröllopsvals.
Bildtext "Vad tror du om Nicki Minaj när våra barn gifter sig?"
Bild: EPA/ANDERS WIKLUND/TT SWEDEN OUT

Alla bröllop har saker som händer bakom kulisserna. Kungabröllopet i Sverige i helgen är inget undantag.

Alla har ju inte möjligheten att närvara när kungligheter slår sina påsar ihop, men den mediala täckningen var omfattande och de nyfikna kunde följa med mycket av glamouren via sina datorskärmar, mobiler, paddor och TV-apparater.

För dem som hade annat för sig, eller helt enkel bara vill plocka russinen ur kakan och vill veta vad som hände finns det ju alltid experter att vända sig till. En sådan är Johanna Lejon från Svensk Damtidning, som var på plats i kyrkan och på mottagningen.

En historisk händelse

Att det svenska kungahuset strävar mot att bli mera folkligt har man sett tydliga spår av den senaste tiden i och med kungabarnens val av partner. I synnerhet prinsens gemål har ifrågasatts på grund av sin bakgrund och medverkan i allt från herrtidningar till reality-TV, så att hon nu blivit prinsessa är stort, tycker Johanna.

Johanna Lejon är hovreporter på Svensk Damtidning och var med på prins Carl-Philips bröllop.
Bildtext Johanna Lejon har inte bara ett coolt namn, hon hänger även på de coolaste festerna
Bild: Charles Hammarsten

- Det var en speciell vigsel, säger hon, med speciell musik. Och att paret dansade ut ur kyrkan till en gospellåt är ju en unik händelse.

De flesta av kungligheterna var helt ok med det här dansanta och livliga uttåget, men Johanna som haft tillgång till lite andra vinklar än TV-kamerorna menar att alla inte verkade fullt lika nöjda:

- Den belgiska drottningen, Mathilde, var inte nöjd med gospelmusiken, säger Johanna. Hon såg sig omkring som om hon tänkte: ”var har jag hamnat någonstans, vad är det här för en tillställning?”.

Bland de övriga musiknumren fanns Salem al Fakir som gjorde en cover på Coldplays låt Fix you och David Pagmars version av Rihannas Umbrella, översatt till svenska. Enligt Aftonbladet berodde det senare låtvalet på att det var Carl Philip och Sofias speciella låt – ni vet den där låten som i bästa amerikansk TV-seriestil markerar början på förälskelsen i förhållandet.

var har jag hamnat någonstans, vad är det här för en tillställning?

- Den där översättningen var kanske lite märklig, tycker Johanna. Men andemeningen var fin: när du ramlar så hjälper jag dig upp igen. Det kändes som att Carl Philip och Sofia ville visa sin kärlek genom musiken.

Kungaparet festade som om det var 1885

Kungafamiljen var i sitt esse under festligheterna. Avicii skötte DJ:andet och fanan hölls högt ända in på morgontimmarna.

- Drottningen och kungen var i ett ordentligt ”party mode”, säger Johanna. De gick inte hem förrän klockan halv sex på morgonen, och en halvtimme innan stod drottning Silvia och mimade i en låtsatsmikrofon.

Så precis som en vanlig fredag på en finsk karaokepub, med andra ord. Fast med bättre öl.

en halvtimme innan stod drottning Silvia och mimade i en låtsatsmikrofon

Mänskliga kungligheter

Att Johanna var på plats gav henne även möjlighet att observera andra små detaljer som visar att kungligheternas blåa blod ändå rymmer vanligt, vardagligt beteende som vanliga dödliga kan relatera till - kronprinsessan Viktoria bar till exempel en klänning från en helt vanlig, klädkedja istället för något ultradyrt, specialdesignat plagg.

- Chris och Madeleines dotter Leonore tappade sin napp, berättar Johanna, och drottning Margarethe av Danmark, som stod högst i rang på det här bröllopet, plockade upp den.

Drottning Margarethe var annars också rätt avslappnad. Och röksugen. För att underlätta för hennes rygg fick hon en stol när de väntade på kortegen, och satt och rökte medan hon väntade.

Bildtext Drottning eller inte, måste man så måste man...
Bild: YLE

- Kyrkceremonin klarade hon galant, säger Johanna. Men hon tog en röka i princip så fort hon kom ut ur kyrkan.

En annan som släppte lite på protokollet var Chris och Madeleines dotter Leonore. Utöver nappincidenten var minikungligheten tydligen fast besluten att få lite egen uppmärksamhet:

- Hon levde rövare där inne i kyrkan, berättar Johanna, och skrek och skrek och rullade runt. Hon gjorde sitt bästa för att se till att Chris och Madeleine skulle bli så svettiga som möjligt.

Paret tog det med ro, men de lämnade över Leonore ett par gånger till prins Daniel, och de verkade lyckligtvis trivas bra i varandras sällskap.

Och priset för detta är?

Slutnotan är inte officiell än, men gissningsvis rör sig siffran kring åtta-nio miljoner kronor,eller strax under en miljon euro. Vad är det då som kostar, kan man undra?

Johanna förklarar att det är logistiken runt omkring som är det som slukar mest pengar. Att ta en person från punkt A till punkt B med egen chaufför kostar, och sedan finns det högvis med annan personal som sköter allehanda uppgifter.

De flesta kungligheterna får ju faktiskt en egen adjutant

- De flesta kungligheterna får ju faktiskt en egen adjutant, säger Johanna, som hjälper dem till rätta, leder dem till bordet och från bordet om de behöver pudra näsan.

Hur billigt kom då Sofias föräldrar undan, var de tvungna att ta fram sedelklämman och slita fram de stora valörerna, eller stod kungahuset och det svenska folket för kalaset?

- Billigt, säger Johanna. De bekostar ingenting egentligen.

Så ett talkotips för er som vill ha ett mera ekonomiskt bröllop i sommar: se till att gifta er kungligt så slipper ni stå för notan.

Korrigering: I den ursprungliga texten stod det att Carl Philip är kronprins. Det är nu ändrat till prins.

Mer om ämnet på Yle Arenan