Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kurder förnekar anklagelser om etnisk rensning i Syrien

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Medlemmar i kurdmilisen YPG i Kobane i januari 2015.
Bildtext Medlemmar i kurdmilisen YPG i Kobane i januari 2015.

Kurder i norra Syrien anklagas för etnisk rensning kring den jihadistkontrollerade gränsstaden Tel Abyad.

Över 16 000 mänskor har under den senaste veckan flytt undan strider i norra Syrien till Turkiet och sunnimuslimska rebellgrupper anklagar de anfallande kurderna för att ha drivit civila bort från området.

Det bor sunnimuslimer, turkmener och kurder i Tel Abyad med omnejd och tusentals mänskor har flytt undan striderna som började för knappt två veckor sedan.

Kurderna tillbakavisar anklagelserna

Kurdmilisen YPG som samarbetar med sunnimuslimska rebeller i den såkallade Fria Syriska armén nekar till anklagelserna och säger att man endast uppmanade folk att evakuera på grund av striderna.

- Vi har endast sagt att man bör föhindra att IS använder civila som mänskliga sköldar. Vi bad civila att komma till (de kurdiska enklaverna) Kobane och Jazira. Efter kriget kan ni återvända hem. Ingen kan tolka det som etnisk utrensing, säger talesmannen Redur Halil.

Det finns inte heller bevis på att kurderna skulle dödat civila eller gjort sig skyldiga till övergrepp under sin offensiv.

Tel Abyad som kontrolleras av Islamiska staten IS, belägras från tre håll och endast gränsen norrut till Turkiet har tidvis varit öppen.

Tel Abyad livsviktig för IS

Gränsstaden utgör också den viktigaste försörjningsleden för provinshuvudstaden Raqqa, IS starkaste fäste i Syrien som ligger drygt 80 kilometer söder om Tel Abyad och den turkiska gränsen.

Jihadisterna får vapen och utländska frivilliga via Tel Abyad som de också utnyttjar för att exportera olja till Turkiet.

- Staden har varit ett av jihadisternas starkaste fästen och den har beskrivits som porten till Raqqa, säger terroristforskaren Charlie Winter.

Staden ligger mellan de självstyrda kurdiska enklaverna Kobane och Jazira.

Om kurderna lyckas inta staden med hjälp av amerikanska flyganfall, skulle de kontrollera hela gränsavsnittet i provinsen Raqqa i norra Syrien.