Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nystad fick dykare, men inte Pargas

Från 2015
Räddningsdykare letar i Aura å.
Bildtext Räddningsdykare letar i Aura å.

Räddningsverket har till sommaren fått två räddningsdykare som är på jour dygnet runt i Nystad. Sedan tidigare har man hela tiden dykare på plats även i Nådendal och Åbo.

Men området kring Pargas och Salo är ännu en vit fläck på räddningsverkets dykarkarta. Det beror på att det inte finns tillräckligt med personal att utbilda, säger brandchef Olli Suominen.

Enligt Suominen är det väldigt hårda fysiska krav på räddningsdykare och just nu finns det inte tillräckligt med personal att skola vid brandstationerna i Salo och Pargas. Men då personalstyrkan föryngras genom pensioneringar eller dylikt så är nog syftet att man ska skola räddningsdykare även där, men det kan ta tid.

Brandstationerna i Salo och Pargas har så kallade yträddare som rör sig utan egentlig dykarutrustning, men behöver man dykare till skärgården så rycker man ut från Åbo. Längre österut så kan man ta hjälp från Västra nyland.

Mest utryckningar till Aura å

Räddningsdykarna vid Egentliga Finlands räddningsverk har årligen cirka 50 utryckningar och knappt hälften av dem är till Aura å dit man tar sig på några minuter. Speciellt på vintern gäller det att vara snabb eftersom den som hamnat i det kalla vattnet fort får kramper, konstaterar dykare Kim Forsman.

Räddningsdykare Kim Forsman
Bildtext Kim Forsman

Enligt Forsman är vattnet så grumligt i ån att man måste känna sig fram då man letar efter något. Sikten är maximalt en halv meter med lampa.

Forsman vill inte att man ska hoppa frivilligt i ån eftersom strömmarna är starka och ån är väldigt grund. Det händer lätt att man skadar sig redan då man hoppar i vattnet samtidigt som finns det en risk att man fastnar i bråtet på bottnen av ån.