Amnesty: Omvärlden blundar för flyktingkrisen
Inte sedan andra världskriget har lika många människor varit på flykt som nu, skriver Amnesty International i en ny rapport. Fler än fyra miljoner människor har flytt från Syrien och ytterligare 3 miljoner är på flykt undan förföljelse och konflikter i Afrika.
- Vad vi nu ser är den värsta flyktingkrisen i modern tid. Miljoner kvinnor, män och barn kämpar för att överleva brutala krig, utlämnade åt hänsynslösa människosmugglare och övergivna av regeringar som prioriterar själviska politiska intressen framför grundläggande mänsklig medkänsla, säger Salil Shetty, Amnesty Internationals generalsekreterare.
I sin nya rapport kräver Amnesty bland annat att de mest utsatta flyktingarna måste få varaktigt skydd och att stater ska ha fungerande asylsystem och garantera grundläggande rättigheter som rätten till utbildning och rätten till sjukvård.
Stort tryck på grannländer
Värst är situationen i Syrien där mer än 4,5 miljoner har flytt landet. En överväldigande majoritet, 95 procent, befinner sig nu i de närliggande länderna Turkiet, Libanon, Jordanien, Irak och Egypten.
Trycket på dessa länder är enormt och vissa av grannländerna har börjat vidta åtgärder för att stoppa flyktingar från att ta sig in i landet och tvingar dem tillbaka till inbördeskriget. Trots begäran från UNHCR har få flyktingar erbjudits vidarebosättning, skriver Amnesty.
Riskfyllda resor över Medelhavet
Ifjol tog sig 219 000 flyktingar över Medelhavet till Europa. Kring 3 500 personer dog under den farliga färden.
Antalet förlista båtar och drunkningar ökade drastiskt efter att EU:s Operation Triton tog över räddningsarbetet efter den italienska sök- och räddningsoperationen Mare Nostrum. Det här eftersom Triton har betydligt färre fartyg och ett begränsat sökområde, skriver Amnesty, som kräver att EU måste göra mer för att förhindra olyckorna.
Förvärrat läge i Afrika och Asien
I Afrika befinner sig minst tre miljoner människor på flykt på grund av väpnade konflikter och repressiva regeringar. De flesta kommer från Centralafrikanska republiken, Somalia, Sydsudan, Sudan, Etiopien och Eritrea.
Enligt Amnesty är omvärldens vilja att hjälpa dessa flyktingar alldeles för liten. Av UNHCR:s begäran om stöd för flyktingar från Sydsudan har bara elva procent inkommit.
Också i Sydostasien har antalet flyktingar ökat. Främst är det Rohingyas som flyr undan förtrycket i Burma samt flyktingar från Bangladesh.
Minst 300 av dessa flyktingar dog av svält, uttorkning eller på grund av våld då Indonesien, Thailand och Malaysia skickade tillbaka båtar i försök att stoppa flyktingströmmarna.
Amnesty ger också en känga åt Australien som trots internationella förpliktelser tillämpar en hård politik gentemot flyktingar.
- Från Indiska oceanen till Medelhavet ser vi hur människor förlorar sina liv i sitt desperata försök att nå en fristad. Den nuvarande flyktingkrisen kommer inte att lösas om inte världssamfundet erkänner att detta är ett globalt problem som kräver betydligt större gemensamma insatser, säger Shetty.