Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vem blir Mixus efterträdare? – Här är favoritkandidaterna

Från 2015
Uppdaterad 15.06.2015 20:03.
Bob Bradley har lotsat USA:s och Egyptens landslag.
Bildtext Bob Bradley har lotsat USA:s och Egyptens landslag.

Sami Hyypiä är den enda finländaren som står högt i kurs att bli fotbollslandslagets följande chefstränare. Mycket tyder ändå på att Finlands blivande förbundskapten är utländsk.

Enligt olika spelbolag är amerikanen Bob Bradley favorit till posten. 57-årige Bradley har varit förbundskapten för USA och Egypten.

För tillfället tränar Bradley Stabæk i norska Tippeligan. Amerikanen är inne på sin andra säsong med klubben och hans kontrakt går ut efter den pågående säsongen.

Stabæk ligger väl till på en andraplats bakom Rosenborg när tolv ligaomgångar är spelade. Under Bradleys första år slutade Stabæk på nionde plats.

Frågan är om Bollförbundet, Stabæk och Bradley anser att det är en bra idé att fungera som tränare för Finlands landslag och ett norskt klubblag samtidigt. Ifall Bradley är tillgänglig först efter Tippeligansäsongen kan Bollförbundet välja att anställa en tillfällig tränare tills EM-kvalet är över i oktober.

Amerikanens främsta merit som landslagstränare kom år 2009 i Confederations Cup där USA slutade tvåa. Under turneringen besegrade amerikanerna bland annat Spanien med 2-0.

I VM-2010 avancerade Bradleys USA från gruppspelet till åttondelsfinalerna där man slogs ut av Ghana. Efter att år 2011 ha sparkats från USA:s landslag lotsade Bradley Egyptens landslag i två år.

Starka nordiska kandidater

Spelbolagen ger låga odds även för Danmarks förbundskapten Morten Olsen och Malmö FF:s chefstränare Åge Hareide.

Morten Olsen har tränat Danmark sedan år 2000.
Bildtext Morten Olsen har tränat Danmark sedan år 2000.

Olsens kontrakt med Danmark går ut efter EM-2016-projektet. Det sannolika är att Danmark spelar i EM nästa sommar i och med att laget ligger på andra plats bakom Portugal i kvalgrupp F. Danmarks aktier steg på lördag när laget besegrade Serbien med 2-0 i Köpenhamn.

Det är oklart ifall 65-årige Olsen är intresserad av ett nytt landslagsuppdrag efter att ha lotsat Danmark i 15 år. Ifall Bollförbundet och Olsen ändå kommer överens om ett kontrakt behöver Finland sannolikt en tillfällig tränare fram till mitten av sommaren 2016. Kvalet till VM-2018 inleds i september 2016.

Har Bollförbundet råd med Hareide?

Malmö FF:s norska succétränare Åge Hareide hade egentligen tänkt gå i pension innan han kontaktades av den svenska klubben inför säsongen 2014.

Säsongen 2014 var en fullträff för Malmö FF och Åge Hareide.
Bildtext Säsongen 2014 var en fullträff för Malmö FF och Åge Hareide.

Under 61-årige Hareides första år i klubben klarade Malmö av att försvara sin Allsvenskantitel samt avancera till gruppspel i Champions League. Efter den fina säsongen 2014 valdes Hareide till Allsvenskans bästa tränare samt till årets tränare i Sverige på Idrottsgalan.

I år har Malmö inte varit lika övertygande i Allsvenskan. Laget ligger på fjärde plats, tolv poäng efter ledande IFK Göteborg.

Ifall Malmö är intresserat av att hålla kvar sin tränare saknar Bollförbundet troligen de ekonomiska musklerna som krävs för att köpa loss honom. Hareide har nämligen Allsvenskans högsta tränarlön och han är dessutom tillsvidareanställd av Malmö.

Hareide har erfarenhet av landslagsarbete från åren 2003-2008 då han var Norges förbundskapten. Hareide klarade inte av att leda Norge till VM-2006 eller EM-2008. Han avgick efter Norges dåliga inledning i kvalet till VM-2010.