Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Danska valet: Hätsk ton i invandringsdebatten

Från 2015
Uppdaterad 17.06.2015 05:26.
Dansk Folkeparti är omdebatterat men har ett stort inflytande på den danska politiken.
Bildtext Dansk Folkeparti är omdebatterat men har ett stort inflytande på den danska politiken.
Bild: Yle/ Ingemo Lindroos

Det är bara 15 år sedan Dansk Folkeparti var paria i dansk politik. I dag har den invandringskritiska politiken tagit sig in i finrummen och Danmarks muslimer känner sig utsatta.

I Danmark är det nästan jämnt lopp mellan det röda blocket, som får ett 49 procents stöd enligt en opinionsmätning från Danmarks Radio, mot 51 procent för det blåa blocket, inför torsdagens val till folketinget.

Det invandringskritiska Dansk Folkeparti är en stor spelare i valrörelsen och ser ut att ta hem tredje platsen och 18 procent av rösterna.

Ovanlig socialdemokratisk retorik

För tio år sedan var det i huvudsak Dansk Folkeparti som stod för provocerande inlägg i invandringspolitiken. I dag kan man läsa socialdemokratiska helsides valannonser där statsministern och partiledaren Helle Thorning-Schmidt lovar att utlänningar som begår brott i Danmark lättare ska kunna utvisas.

Något hände med det som utåt sett såg ut att vara det värdeliberala Danmark.

Lars Hovbakke Sørensen.
Bildtext Lars Hovbakke Sørensen.
Bild: Yle/ Ingemo Lindroos

- Det är mycket ovanligt att ett socialdemokratiskt parti, som det danska, går ut och lanserar en så hård invandringspolitik som de har gjort i valkampanjen. Men man ska komma ihåg att Danmark också har en lång tradition av högernationella partier, det går tillbaka ända till 1970-talet, som var ett slags föregångare till Dansk Folkeparti, säger Lars Hovbakke Sørensen, lektor i historia vid Köpenhamns universitet.

Dansk Folkeparti har haft stor inverkan på politiken

Socialdemokraterna har förlorat många väljare till Dansk Folkeparti, säger Hovbakke Sørensen. Också det borgerliga partiet Venstre med Lars Løkke Rasmussen som statsministerkandidat föreslår strängare regler för asylsökande – permanent uppehållstillstånd ska ges baras om man har jobb och har lärt sig danska.

Orsakerna till att Dansk Folkepartis politiska linje har fått genomslag kan hittas några år tillbaka då partiet var stödparti i folketinget till den dåvarande borgerliga regeringen. De fick igenom flera förändringar under åren 2001 till år 2009.

- Det fick igenom flera konkreta åtstramningar, då man ser på hur många utlänningar som har fått komma till Danmark, säger Hovbakke Sørensen.

"Politiskt korrekt att gå åt muslimer"

Också tonen i den danska pressen har förändrats. Danmark har haft en livlig yttrandefrihetsdebatt och röster som uttrycker sig kritiskt eller negativt om invandrare, ofta direkt eller indirekt om muslimer, får spaltutrymme i etablerade medier.

Det känns obehagligt, säger de första och andra generationens ungdomar som Yle Nyheter träffar i stadsdelen Nørrebro i Köpenhamn.

Unga första och andra generationens invandrare tycker tonen i den danska invandringsdebatten är obehaglig.
Bildtext Unga första och andra generationens invandrare tycker tonen i den danska invandringsdebatten är obehaglig.
Bild: Yle/ Ingemo Lindroos

- Man ska komma åt muslimer, för det upplevs som politiskt korrekt. Man får en känsla av att man inte hör till det här samhället, säger Tarek Ziad Choheiber, som själv är muslim. Han säger att det visst finns integrationsproblem, men att det här tilltalet bara skadar integrationen.

Tarek och Khimia Ghias upplever det som speciellt oroväckande att de stora partierna diskuterar invandringsfrågan så till den grad, att den just nu är den största valfrågan.

- Det är bekymrande, eftersom det påverkar oss som sitter på den andra sidan, som ska ta ställning till om vi känner oss välkomnade här, även om vi är födda här, säger Khimia Ghias.