Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Fåglar vägrar flytta på sig för Suviseurat

Från 2015
Uppdaterad 21.06.2015 15:17.
stor diskmaskin
Bildtext Diskmaskinen på Suviseurat väntar på att komma på plats

Uppemot 500 talkoarbetare har kämpat varje lördag för att hinna bli klara i tid med staden som växer fram på Söderfjärden i Vasa. Veckan efter midsommar skall allt vara klart för att ta emot 75 000 gammellaestadianer som kommer för att fira sitt sommarmöte - Suviseurat.

Fåglarna som häckar på området har fått flytta på sig för mänskor, tält och arbetsmaskiner. Men inte alla. Vissa vägrar.

Södersunds Sofia

Hon har fått ett eget namn. Södersunds Sofia, enligt talkoarbetare Juhani Norrgård. Och hennes historia är speciell.

Här bor Södersunds Sofia - Spela upp på Arenan

Redan tidigt i våras lagrades en enorm hög björkslanor på suviseuratområdet. Slanor som senare skulle bli flis som underlag på vägarna i mötesstaden. Sofia såg sin chans till en trygg boplats. Hon byggde bo under vedmassorna, lade sina ägg och började ruva.

Flismaskinen kom, gjorde sitt jobb och Sofias bo var ett minne blott.

Skam den som ger sig

Ett tiotal meter längre bort, ännu närmare själva centralplanen, just vid Södersundsvägens korsning där alla människorna och maskinerna rör sig, där byggde Sofia ett nytt bo. Därav namnet, Södersunds Sofia.

Och där ligger hon nu och ruvar sin nya kull. Något försenad, men trygg för alla rovdjuren som inte vågar sig fram. Och eftersom hon fått ett namn och alla talkomänniskorna vet att hon finns utgör inte heller de något hot.

Tornfalkens nya utsikt - Spela upp på Arenan

Tornfalk följer Sofias exempel

Sofia är inte ensam om sin suviseuratkupp. Mitt på centralplanen finns en gammal lada som har blivit ingärdat av ett kaffeserveringstält. På ladväggen finns en gammal tornfalksholk. Men i år skulle tornfalken få bygga sitt bo någon annanstans. Var det tänkt. Så tänkte inte tornfalken.

Fyra ungar i boet

Tornfalken har nu en knapp vecka på sig att få ungarna flygfärdiga innan området invaderas av tusentals gammellaestadianer.

Suviseurat är gammellaestadianernas årligen återkommande sommarmöte som samlar drygt 75 000 mötesbesökare varje år. I år ordnas sommarmötet på Söderfjärden, 10 km från Vasa centrum.

Ändring: Söndag 21.6.2015 kl. 15.13, "sommarfest" har ändrats till "sommarmöte".