Hoppa till huvudinnehåll

Sommarjobb

Sommarjobb 77: Jobbet skapade en stolthetskänsla

Från 2015
Plånbok
Bild: Creative Commons / Ptra

Mitt första sommarjobb är oförglömligt. Det var säkert främst på grund av känslan av att ha ett jobb, man kände sig som en ordentlig och duktig finländsk medborgare.

Jag var 14 år då jag fick mitt första sommarjobb på den lokala konstskolan. Det var något otroligt bland min kompiskrets, där de flesta inte ännu hade fått något jobb på grund av "för ung ålder".

På de flesta ställen blev jag tillsagd att jag borde ha mer arbetserfarenhet för att kunna jobba hos dem, men hur får man erfarenhet om man inte ges ett jobb?

På konstskolan kände jag alla sedan jag var sju, därför fick jag lära ut konst åt barn i grundskoleåldern.

Det bästa med jobbet var just människorna och pedagogiken. Att se hur barn ännu har kvar ett mer fritt och kreativt tankesätt, man kände sig otroligt mogen, trots att man även själv ännu var som ett litet barn.

Det näst bästa var lönen. Den var minimal, men känslan av att man tjänat ihop varje slant alldeles själv skapade en stolthetskänsla som räckte hela sommaren.
- Rebecka, 17.

Hjälp oss samla historier från Svenskfinland

Vi vill veta hur Svenskfinland fixat sina första sommarjobb.

Hur gammal var du när du sommarjobbade för första gången? Vad jobbade du med? Hur fick du jobbet, var det via kontakter eller fixade du det själv? Vad ingick i dina arbetsuppgifter? Hurdan erfarenhet var det?

Formuläret är inte längre tillgängligt.