Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Hög tid att slopa begreppet oskuld

Från 2015
Uppdaterad 23.06.2015 09:16.
Hans Memling: Maria lactans

Varje år berikas det svenska språket med ett antal nya ord, ofta benämningar på företeelser vi helt enkelt inte haft tidigare. Selfiepinne, fotobomba och klickfiske är exempel från den senaste Nyordlistan, utgiven av Språkrådet 2014.

Men så finns det ju existerande ord som gärna kunde bytas ut av en eller annan orsak. Svenska RFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning) vill nu att ordet "oskuld" slopas för gott.

"RFSU vill skapa en diskussion om den mångfald av sexuella praktiker som finns och ingen som har sex ska riskera att tro att den hamnar i skuld", säger förbundsordförande Kristina Ljungros i ett pressmeddelande.

Charlotte Vainio.
Bildtext Charlotte Vainio, genusbloggare och historiker
Bild: YLE/ Cecilia Heikel

Gäller bara penetrerande sex

Charlotte Vainio, historiker och genusbloggare, tycker att det är hög tid att begreppet förpassas till historien.

- Oskuld är ett väldigt föråldrat koncept, säger hon.

Vainio tycker ändå att det är onödigt att göra en alltför stor affär av saken, eftersom språk ju utvecklas och förändras hela tiden. Den som har ett behov av att använda ordet oskuld kan gott fortsätta, men kanske vara medveten om vad ordet egentligen innebär.

- Begreppet oskuld indikerar att penetrerande sex är någonting som kommer att förändra hela livet för den det gäller. Så är det ju förhoppningsvis inte.

Förväntan på någonting speciellt

Behövs då en term för fenomenet alls?

- En term för första gången man har penetrerande sex? Nja. I begreppet ligger en social förväntning, i synnerhet för kvinnor, att den första gången ska vara någonting väldigt speciellt.

Enligt Vainio är oskuld dessutom en term som exkluderar många.

- Oskuld förknippas med penetration, vilket ju bara är en av många former av sex. Till exempel om en kvinna har sex med en annan kvinna täcks det inte in av begreppet.

Som historiker ser Charlotte Vainio att oskuldbegreppet tidigare hade en juridisk funktion.

- Tidigare var oskuld ett rättsligt begrepp, det innebar en stor förändring när en kvinna gick från att vara oskuld till att inte vara det. Det var en rättslig angelägenhet huruvida en kvinna var oskuld. Men det måste vi ju komma bort ifrån!

Mer om ämnet på Yle Arenan