Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Kamelinfluensa härjar i Sydkorea

Från 2015
En biograf i Sydkorea sanerars
Bildtext Sydkorea lovar snabba och kraftfulla åtgärder mot spridningen av mers.
Bild: Yonhap / EPA

Svininfluensa, fågelinfluensa, sars och nu mers. Det känns som om det ständigt ligger en livshotande sjukdom på lur i skuggorna runt knuten.

Idag kan vi läsa om nya dödsfall i Sydkorea där över tusen skolor har stängt och omkring 1600 personer har isolerats i sina hem och på sjukhus på grund av smittorisken.

Borgmästare Park Won-soon i huvudstaden Seoul har förklarat krig mot mers, och lovar att snabba och hårda åtgärder kommer att tas för att råda bukt på viruset. Det här rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Sydkoreanska myndigheter har tidigare kritiserats för att de inte reagerat tillräckligt snabbt på virusepidemier.

Mers, eller Middle East Respiratory Syndrome coronavirus, tros ha sitt ursprung i Saudiarabien där kameler ska ha smittat människan.

Påminner om vanlig säsongsinfluensa

Myteriet ringde upp Mika Salminen, direktör på avdelningen för infektionssjukdomar vid Institutet för hälsa och välfärd, för att ta reda på vad vi behöver känna till om mers-viruset.

- Det är frågan om ett coronavirus. Coronavirus finns det många olika varianter av och en del av dem förorsakar också hos människan det som vi vanligtvis kallar snuva. Man kan få feber, hosta och rinnande näsa. Just mers kan hos en del förorsaka allvarligare symtom som lunginflammation och problem med njurfunktionen, säger Mika och nämner att exempelvis diabetespatienter är en speciellt utsatt grupp.

Egentligen påminner mers om en vanlig säsongsinfluensa. Men hör du till en riskgrupp kan smittan orsaka så pass allvarliga infektioner i lungorna att det leder till att blodet inte kan syresättas som det ska. I värsta fall kan smittan ha dödlig utgång.

Går det att bota mers?

- Det finns inga specifika mediciner. Man kan nog ge stödande vård, men som med de flesta virussjukdomar finns inget definitivt botemedel.

Ingen orsak till oro

Just nu håller omvärlden ett vakande öga på Sydkorea och alla tecken tyder på att man där kommer att kunna kontrollera viruset så att det inte sprids ytterligare.

Om du har planerat en resa till Seoul behöver du inte inhibera semestern.

- Varken Världshälsoorganisationen eller Europeiska smittskyddsinstitutet har utfärdat rekommendationer att inte resa till Sydkorea. Den enda smittorisken, enligt dagens kunskap, finns inom sjukvården där man kommit i kontakt med viruset. Så som turist eller affärsresande finns det idag ingen orsak till oro, säger Mika.

Mer om ämnet på Yle Arenan