Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Salo: En av de största ledarna vi haft

Från 2015
Uppdaterad 17.06.2015 17:05.
Sami Salo firar.
Bildtext Sami Salo spelade länge tillsammans med Timonen.
Bild: Epa/All over press

En fin framgångssaga fick förmodligen sitt avslut då Kimmo Timonen äntligen fick lyfta den åtråvärda Stanley Cup-bucklan med Chicago Blackhawks. Han mångårige backparskamrat Sami Salo överöser honom med beröm.

– Det var så lätt att spela tillsammans med honom, för att han var så stark med pucken. Man behövde inte mer än att söka sig fri, för nog kom pucken alltid från "Kime". Han är en ledartyp som har vant sig vid att spela 25-30 minuter per match. Hans stora betydelse för den finländska ishockeyn har synts under de senaste 20 åren. Det har varit en glädje och ära att spela bredvid Timonen genom åren, berättar Salo.

Det finländska ishockeyfolket har varit vana med att se Kimmo Timonen och Sami Salo spela ihop som backpar under de senaste femton åren. Under fyra olympiska spel, en World Cup-turnering samt ett världsmästerskap hörde duon Timonen-Salo alltid till de bärande krafterna i Lejonen.

Salo berättar att Timonens goda ledaregenskaper inte enbart begränsar sig till rinken. 40-åringen kan även leda laget i omklädningsrummet.

–”Kime” har mycket att säga till om i omklädningsrummet och han är en klar ledargestalt. Han är självklart kaptensmaterial, och det har han också varit över åren. Fastän alla kanske inte har denna bild av Timonen, är han absolut en av de största ledarna som Lejonen haft till förfogande genom åren, säger Salo.

Diskussion om artikeln