Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fortsatt rysk militär upprustning

Från 2015
Uppdaterad 16.06.2015 15:56.
Rysslands premiärminister Vladimir Putin.
Bild: EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV

Rysslands president Vladimir Putin meddelade att den ryska armén ska förses med 40 nya interkontinentala ballistiska robotar i år. Meddelandet kom två dagar efter nyheten om USA:s planer på att stationera tunga vapen intill Rysslands gränser.

Den ryska militären ska förses med 40 nya interkontinentala ballistiska robotar i år, men också en lång rad andra vapen. Det framgick då president Putin talade vid öppningen av en vapenmässa på tisdagen.

Militären ska bland annat få nya stridsvagnar och bepansrade fordon. Dessutom kommer man att testa nya radarsystem som i första hand ska placeras vid landets västra gränser.

Det här är ytterligare ett led i den militära upprustning som pågår i Ryssland som bäst.

"Nato tvingar oss till kapprustning"

New York Times rapporterade under helgen att USA planerar att placera ut tung försvarsmateriel i Östeuropa och Baltikum. Nyheten har väckt ilska i Ryssland.

- Känslan är att våra kolleger från Nato-länder tvingar in oss i kapprustning, sade Rysslands vice försvarsminister Anatolij Antonov på öppningen av den ryska vapenmässan idag.

Ryssland har varnat för rysk vedergällning om USA:s planer sätts i verket. General Jurij Jakubov på det ryska försvarsministeriet beskrev den amerikanska planen som "den mest aggressiva handlingen sedan kalla kriget". Enligt honom kan det bland annat bli aktuellt med utplacering av Iskander-robotar i den ryska enklaven Kaliningrad, som gränsar till Polen och Litauen.

Diskussion om artikeln