Många finländare lever med ångest – i onödan
Klockan tickar, - blir två, blir tre blir fyra på natten. Stress på jobbet, oro över barnen, och till slut oro över själva oron som hindrar en från att somna. Var femte finländare lider under sin livstid av ångest, men hjälp finns att få, också på nätet.
– Ångest är från början en helt vettig signal från kroppen. Om du till exempel befinner dig i djungeln och hör ett morr så är det alldeles bra att känna ångest för att kunna handla, säger Jan-Henry Stenberg som är specialpsykolog och utbildar psykoterapeuter.
Men när man lider av ett ångestsyndrom är den så kallade varningssignalen helt enkelt för stark, enligt Stenberg. Varningssignalen kan göras mindre känslig genom medicinering eller terapi.
– Om man endast lider av ett rätt så lindrigt ångestsyndrom så kan man själv jobba på att bli av med sin ångest. En kurs i mindfulness kan till exempel hjälpa, säger han.
Ett första steg kan vara att ta hjälp av nätterapi, till exempel via psykporten.fi som upprätthålls av Helsingfors- och Nylands sjukhusdistrikt. För att kunna inleda den internetbaserade terapin måste man först få en remiss av en allmänläkare, exempelvis på sin hälsostation.
Social ångest vanligast
Enligt Stenberg är social ångest vanligast bland finländare, det vill säga att man är väldigt nervös för sociala situationer. Dessutom lider många av generaliserat ångestsyndrom som innebär att man helt enkelt oroar sig överdrivet mycket. Finländarna lider också av panikångest och tvångssyndrom.
Generaliserat ångestsyndrom beror enligt Stenberg inte på dagens hektiska värld, men det kan utlösas av exempelvis stress.
– De som lider av generaliserat ångestsyndrom ligger ofta vakna och funderar på hur de ska klara sig eller hur barnen ska klara sig. Oron tar sig i uttryck genom ämnen som är aktuella i samhället. Till exempel oroar sig många för om det ska bli krig eller hur pengarna ska räcka till, säger han.
Samhälleliga fenomen, som till exempel det dåliga ekonomiska läget kan påverka hur ångesten tar sig i uttryck, men de orsakar inte ångesten i sig.
Ann-Charlott Rastas som är rehabiliteringschef på Psykosociala Förbundet säger att hon särskilt märkt av att många unga drabbats av ångest. Ofta kommer ångesten i samband med stress gällande studier.
– Det har också mycket att göra med hur vi lever idag. Många människor har till exempel problem med sömnen, det påverkar också ens psyke, säger hon.
Vanligt problem
Enligt Jan-Henry Stenberg använder sig ungefär en halv miljon finländare av nätportalen psykporten.fi.
– Ångestsyndrom är mycket vanligare än folk tror. Var femte finländare insjuknar under sin livstid, säger Stenberg.
Ångest är ändå något man sällan talar om och de som söker hjälp gör det ofta utan att berätta om det för någon. Enligt honom oroar sig många också över själva oron.
– Många har ångest och sedan blir de ångestfyllda över det faktum att de har ångest, säger Stenberg.
Folk anklagar sig själva över att de oroar sig så mycket, vilket leder till en ond cirkel som det är svårt att ta sig ur.
– De tänker att de borde klara av att vara utan att oroa sig, säger han.
Att gå omkring och vara rädd för ångesten kan hämma ens liv väldigt mycket, enligt Anne-Charlotte Rastas.
– Vissa gör så att de tillåter sig själva att ha ångest till exempel i fem minuter utan att stressa över det. För de flesta går ångesten om av sig själv relativt fort, säger hon.
Våga tala om ångest
Anne-Charlotte Rastas anser att det första steget är att våga tala om sin ångest men en person man upplever som trygg.
– Det kan kännas mycket lättare när man vågat berätta för någon, säger hon.
Också hon anser att nätterapi kan vara ett bra första steg.
– Det är en lägre tröskel om man jämför med traditionell terapi. Det är ett bra sätt att ta tag i sin ångest, särskilt för unga människor som finns på nätet, säger Rastas.
Mindfulness och sömn
Förutom genom nätterapi så kan man hjälpa sig själv genom att till exempel prova på avslappningsövningar eller gå en kurs i mindfulness.
– Man ska också försöka sova ordentligt, det är jätteviktigt, säger hon.
Om man lider av ångest och har problem med sömnen kan det vara bra att lugna ner sig ordenligt i god tid innan man ska lägga sig, enligt Rastas. Man ska också undvika koffein, tobak och alkohol innan man ska lägga sig.
– Rutiner hjälper för många, till exempel att ta en kvällspromenad vid samma tidpunkt varje dag. Motion överlag är en stor hjälp för många, säger hon.
När söka hjälp?
Om man känner att man inte klarar av att leva sitt liv fullt ut på grund av sin ångest ska man söka hjälp, anser Stenberg. Enligt honom är det onödigt att sitta och oroa sig ensam när man lätt kan få hjälp.
Han tycker att man borde förhålla sig till psykiska problem på samma sätt som man förhåller sig till fysiska problem.
– Folk som har ont i ryggen eller nacken för att de har för lite muskler går på gym eller skaffar en personal trainer för att bli starkare. Man borde se på psykiska problem på samma sätt, säger Stenberg.
Läs mera:
Studenter får hjälp mot ångest genom e-tjänster