Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Somalier utsatta efter gruppvåldtäkten i Mosabacka

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
aadan ibrahim, mr. invandrare 2014
Bildtext Aadan Ibrahim på Malmgårdstoppen.
Bild: Niklas Evers

Fem unga män åtalades för grov våldtäkt i det så kallade Mosabackafallet, varav tre av dem dömdes. Men enligt ungdomsledare Aadan Ibrahim skuldbelades hela det somaliska samfundet i samband med uppståndelsen kring fallet.

Aadan Ibrahim är ungdomsarbetare och själv född i Somalia. Ibrahim berättar att den stora uppmärksamheten kring Mosabackafallet lett till att attityderna mot somalierna hårdnat i Finland. Han flera gånger i år fått svara på frågor om den somaliska kulturen och våldtäkter.

– Jag tycker det är konstigt hur det här fallet kopplas samman med vår kultur eller vår religion. Jag förstår att vi som minoritet direkt sätts under lupp då någonting sådant här händer, men nu har man gått över en gräns, säger Ibrahim.

Han menar att ingen gynnas av att fördomarna mot somalier späds på.

– Vi borde istället undvika onödiga motsättningar i samhället, säger Ibrahim.

Stor press för somaliska samfundet

Nyheten om att de fem unga somaliska männen begått en gruppvåldtäkt skakade det somaliska samfundet.

– Det kom som en chock för många föräldrar som frågade sig hur det kunde hända, säger Ibrahim.

Enligt honom ledde den stora uppmärksamheten som fallet fick i media till en stor press på alla somalier i Finland.

– Det gick så långt att man till och med frågade oss varför vi beter oss så här.

Riksdagsvalet kan ha påverkat

Ibrahim skulle hellre ha sett att gruppvåldtäkten i Mosabacka behandlats som ett enskilt fall, och inte ett brott präglat av gärningsmännens kultur. Men nu sköts istället skulden över på en hel befolkningsgrupp.

Enligt Ibrahim tjänade den kollektiva skuldbeläggningen i viss mån också främlingsfientliga politiska syften.

– Riksdagsvalet närmade sig och det fanns vissa rasistiska sajter på nätet som utnyttjade situationen. Jag hoppas att den här typens politik, där man ställer grupper i samhället mot varandra, skulle försvinna i framtiden, säger Ibrahim.

Mr. Invandrare 2014

Aadan Ibrahim kom till Finland år 1996 som asylsökande från Somalia. Han var då tio år gammal. I höstas tilldelades han priset Mr. Invandrare 2014 av Finlands Flyktinghjälp för sitt arbete med att motarbeta utslagning bland andra unga invandrare.

För att minska klyftorna mellan invandrare och övriga finländare föreslår Ibrahim mera kontakt mellan grupperna.

Handlingarna i Mosabackafallet kommer att vara hemliga de kommande 60 åren, bland annat på grund av att flera av gärningsmännen var minderåriga.

Invandrare överrepresenterade i brottsstatistiken

Sommaren 2014 släppte Rättspolitiska forskningsinstitutet en forskningsrapport som visade att invandrare i jämförelse med andra finländare är överrepresenterade i brottsstatistiken, men att personer med invandrarbakgrund också oftare utsätts för brott. Forskningen visade också att skillnaden mellan olika invandrargrupper är stor då det kommer till brott. Skillnaderna i brottsstatistiken var större mellan olika grupper av invandrare än mellan hela invandrarbefolkningen och finländarna överlag.

Majoriteten av alla invandrare gör sig ändå inte skyldiga till brott. Andelen brottsmisstänkta överskred inte tio procent i någon av de undersökta befolkningsgrupperna.

Veckan efter våldtäktsfallet i Mosabacka gjorde Yles finskspråkiga aktualitetsprogram A-studio en rundringning till olika forskare i Finland för att ta reda på varför vissa invandrargruppet är överrepresenterade i brottsstatistiken. Det visade sig inte finnas något entydigt svar på frågan eftersom det ännu forskats relativt lite i ämnet. A-studios finskspråkiga artikel hittar du här.

Artikeln ändrad 12.50 24.06.2015: Sista stycket "Invandrare överrepresenterade i brottsstatistiken" lades till.

Diskussion om artikeln