Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tysk man avled i sviterna av mers

Från 2015
St Raphael Hospital i Osnabrück där den 65-åriga mannen avled i sviterna av mers.
Bildtext St Raphael Hospital i Osnabrück där den 65-åriga mannen avled i sviterna av mers.
Bild: AFP / Lehtikuva / PATRIK STOLLARZ

En tjeckisk man som misstänks vara smittad av mers har tagits in på sjukhus. Den 25-åriga mannen hade återvänt hem från en turistresa till Sydkorea den 30 maj.

I Sydkorea har över 150 människor insjuknat sedan virusinfektionen togs in i landet i maj av en man som hade besökt den Arabiska halvön.

Enligt den tjeckiska hälsoministern Svatoluk Nemecek kommer testresultaten för den unga mannen under onsdagsmorgonen. Mannens symptom började den 14 juni och de människor han varit i kontakt med har kartlagts.

På tisdagen framkom också att en tysk man i 65-årsåldern avlidit i sviterna av komplikationer i samband med mers. Han hade i flera veckor varit i sjukhusvård i Osnabrück. Mannen hade blivit smittad i februari då han besökt Abu Dhabi.

Under sin sjukdomstid hade han varit i kontakt med över 200 människor, men ingen av dem har blivit smittad, skriver den tyska tidningen Der Spiegel.l.

Några misstänkta fall i Europa

I Tyskland har det tidigare konstaterats två mers-fall under åren 2012 och 2013. En av patienterna avled. Den ena av patienterna hade varit i Qatar, den andra i Förenade Arabemiraterna.

1 200 personer har diagnostiserats av mers sedan viruset för första gången hittades år 2012. Cirka 450 av de smittade har avlidit. Flest sjukdomsfall har det varit i Saudiarabien.

Under helgen fanns även ett annat misstänkt fall av mers i Europa. Då misstänktes att en sydkoreansk man som rest till Slovakien skulle ha varit smittad av viruset, men testresultaten har visat negativt.