Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fortsatt grönt ljus för bordsbön i Pedersöre

Från 2015
Uppdaterad 17.06.2015 09:55.
Bild: YLE

Det blir inga gemensamma direktiv för bordsbön och annan religiös utövning i skolor och daghem i Pedersöre. - Jag kommer antagligen att överklaga beslutet, säger en besviken Viktor Kock (SDP).

På tisdagen beslöt dagvårds- och utbildningsnämnden i Pedersöre att det inte behövs ytterligare kommunala direktiv för religiöst utövande. Utbildningsstyrelsens direktiv räcker.

Viktor Kock från Forsby är med i "Farsor"
Bildtext Viktor Kock överväger besvär.
Bild: Yle/Anette Forsström-Fellman

- Jag är besviken. Vi har fortfarande ingen plan för vad elever som inte ber bordsbön ska göra för meningsfullt, eller hur vi ska göra för att inte särskilja dem, säger Kock.

Viktor Kock har i en motion efterlyst en gemensam linje gällande bordsbön och annan religiös utövning.

Det är alltså fritt fram också i fortsättningen att hålla bordsbön och samlingar i Pedersöres daghem och skolor. Det är rektorerna som avgör praxis. Men de elever som inte vill delta ska erbjudas annat program.

Saknar handlingsplan

Beslutet föregicks av en omfattande utlåtanderunda där direktionerna, hem- och skolaföreningar och elevkårer hördes. Bland svaren framgår att man är nöjd med dagens praxis.

- På så sätt var ärendet välförberett. Men själva beslutsunderlaget haltade. Vi lyfte även på kvällens möte fram att vi ska motverka mobbning. Ingen ska pekas ut för att de har en annorlunda tro än majoriteten, eller ingen tro alls. Samtidigt har vi ingen handlingsplan för hur vi ska göra. Det är väldigt motstridigt, säger Viktor Kock.

Överväger besvär

I Kållby-Heimbacka skola ber eleverna bordsbön innan de går till matsalen.
Bildtext I Kållby-Heimbacka skola ber eleverna bordsbön innan maten.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Utbildningsdirektör Rolf Sundqvist sa härom veckan till Yle att grundbulten i Utbildningsstyrelsens direktiv är att vårdnadshavarna aktivt informeras om religionsutövning och religiösa evenemang. Och ingen skall mot sin övertygelse tvingas delta.

Skolan ska också se till att ingen stämplas eller att det får menliga följder vare sig man deltar eller inte. Men Viktor Kock ställer sig tveksam till detta.

- Jag ifrågasätter starkt hur frivilligt deltagandet är i en liten skola när läraren läser bordsbön. Hur enkelt är det att gå ut då? Jag överväger att lämna in besvär mot det här beslutet, säger Viktor Kock.

Fortsatt bordsbön i Pedersöre

1:27